Οι Ιταλοί προσέρχονται σήμερα και αύριο Δευτέρα στις κάλπες για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ads

Ειδικότερα, έξι εκατομμύρια εκλογείς, καλούνται να ψηφίσουν, για την ανάδειξη έξι περιφερειακών και ογδόντα οκτώ δημοτικών συμβουλίων.

Οι κύριες πολιτικές αναμετρήσεις, διεξάγονται στην Νάπολη και στο Μιλάνο. Η κεντροαριστερά, αισιοδοξεί ότι θα κερδίσει τη δημαρχία της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Ο προοδευτικός δικηγόρος Τζουλιάνο Πιζαπία, στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 48%, είχε εξασφαλίσει 6,5 μονάδες προβάδισμα επί της αντιπάλου του, Λετίτσια Μοράττι, η οποία μεταξύ των άλλων, υποσχέθηκε δωρεάν είσοδο για τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης και παράταση των αδειών ταξί, μέχρι το 2015. Ο μπερλουσκόνι από τη μεριά του αναφέρθηκε στον κίνδυνο, αν επικρατήσει ο Πιζαπία, «να ευνοηθούν υπερβολικά οι μουσουλμάνοι μετανάστες και οι τσιγγάνοι που ζουν στο Μιλάνο».

Παράλληλα, στην Νάπολη, ο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, πρώην εισαγγελέας και στέλεχος του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων, που συνολικά, στο πρώτο γύρο, είχαν λάβει ποσοστό 47%.

Ads

Επιπλέον, σημαντικές θεωρούνται και οι πολιτικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη δημάρχου στην Τεργέστη, στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας και την Κοζέντσα της Καλαβρίας. Είναι σαφές, ότι το τελικό αποτέλεσμα, μπορεί να επηρεάσει και τις ισορροπίες και το μέλλον της διακυβέρνησης της χώρας.