Την πρόθεση του να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία διαμήνυσε ο Barack Obama, σε διάγγελμα που απηυθυνε στον αμερικανικό λαό, με αφορμή την απόπειρα εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας σε αεροπλάνο της Delta Airlines, που εκτελούσε το δρομολόγιο ο Άμστερνταμ – Ντιτρόιτ, τα Χριστούγεννα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Θα εντοπίσει τους εξτρεμιστές που απειλούν τις ΗΠΑ, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».

Ads

«Δεν θα εφησυχάσουμε έως ότου ανακαλύψουμε όλους όσους εμπλέκονται και να τους κάνουμε να πληρώσουν. Αυτό αποτελεί μία σοβαρή υπενθύμιση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και τη φύση όσων απειλούν την πατρίδα μας», τόνισε ο Barack Obama από τη Χαβάη, όπου περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό, διέταξε δύο μελέτες για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να θωρακίσουν τα σύνορά τους από τρομοκρατικές πράξεις, καθώς και αναθεώρηση όλων των καταλόγων με υπόπτους.

«Είναι πέρα για πέρα κρίσιμο να διδαχθούμε από αυτό το επεισόδιο και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε μελλοντικές τρομοκρατικές πράξεις», είπε αναφερόμενος στην απόπειρα ανατίναξης του αμερικανικού αεροσκάφους.

Ads

«Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, αλλά επίσης να έχει εμπιστοσύνη. Ως έθνος θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος

Στο μεταξύ, η αμερικανική Διεύθυνση Ασφαλείας Μεταφορών (TSA) έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς ασφαλείας στις αερομεταφορές, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την παρ’ ολίγον τρομοκρατική ενέργεια και προτίθεται να αφήσει στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνητών των αεροσκαφών να αποφασίζουν εάν θα επιτρέπουν στους επιβάτες να κρατούν τους φορητούς υπολογιστές τους, ή εάν θα τους επιβάλλουν να παραμένουν καθιστοί σε διάφορες φάσεις της πτήσης.

Αν και δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, έχει γίνει γνωστό ότι η υπηρεσία θα αφήσει επίσης τους κυβερνήτες να αποφασίζουν εάν τα εναέρια συστήματα διασκέδασης, που επίσης επιτρέπουν να φαίνεται η εκάστοτε θέση του αεροσκάφους, θα πρέπει να κλείνουν για να αποφευχθούν προβλήματα ασφαλείας.

Σημειώνεται, ότι ο επίδοξος βομβιστής του αεροσκάφους της Delta Airlines, Omar Faruk Abdulmutallah είχε καταχωρηθεί σε κατάλογο με άτομα μικρού κινδύνου και δεν βρισκόταν μεταξύ όσων απαγορεύεται η επιβίβαση σε αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη απόπειρα πυροδότησης εκρηκτικών στο αεροσκάφος της Delta Airlines.