Απέρριψε και η Γαλλία το αίτημα χορήγησης ασύλου του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA), ο οποίος αποκάλυψε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των παγκόσμιων επικοινωνιών.

Ads

«Η Γαλλία έλαβε, όπως πολλές άλλες χώρες, μέσω της πρεσβείας της στην Μόσχα, ένα αίτημα χορήγησης ασύλου του κ. Έντουαρντ Σνόουντεν. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της δικαστικής ανάλυσης και της κατάστασης του ενδιαφερόμενου, δεν θα δοθεί συνέχεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Γαλλία δεν έχει λάβει αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά σημείωσε ότι αν αυτό συνέβαινε, ο ίδιος «δεν θα το αντιμετώπιζε θετικά».
 
Νωρίτερα σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το βράδυ με τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέλαβε πολύ σοβαρά υπόψη του την ανησυχία της Γερμανίας όσον αφορά τις πληροφορίες για την διενέργεια κατασκοπείας από τις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες συνομιλίες θα δώσουν απαντήσεις.
 
Ο πρόεδρος Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησαν για τη διεξαγωγή υψηλόβαθμων διμερών συνομιλιών, επιπροσθέτως των προγραμματισμένων συνομιλιών που θα διεξαχθούν ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, για να εξεταστούν οι πληροφορίες ότι η Ουάσινγκτον κατασκόπευε τους ευρωπαίους συμμάχους της.
 
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ θα μεταβεί στις ΗΠΑ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε εκπρόσωπος.
 
«Θέλω να δω αποδείξεις για τα γεγονότα», σημείωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο. «Ελπίζω να εξασφαλίσουμε πληροφορίες και να εξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα».
 
«Κατέστησα σαφές ότι η κατασκοπεία σε βάρος θεσμών εντός της ΕΕ δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα περιμέναμε να μας αντιμετωπίζουν αυτοί που θεωρούμε φίλους μας. Δεν βρισκόμαστε πια στον Ψυχρό Πόλεμο», σημείωσε.
 
Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε την καγκελάριο Μέρκελ ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες αυτές και ότι αξιωματούχοι θα συζητήσουν θέματα πληροφοριών και ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικής ζωής ήδη από τις 8 Ιουλίου.