Δεν χρησιμοποιείται ο Ράτκο Μλάντιτς ως «ένα αντάλλαγμα» για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόριτς Τάντιτς σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το France 24 «Κλείσαμε το κεφάλαιο αυτό με τον Ράτκο Μλάντιτς για εμάς τους ίδιους και όχι για να τον χρησιμοποιήσουμε ως ένα κάποιο αντάλλαγμα», σημείωσε.

Ads

Η σύλληψη του Μλάντιτς και οι πρόσφατες επισκέψεις αξιωματούχων της ΕΕ στο Βελιγράδι είναι μόνο μια σύμπτωση, υποστήριξε εφόσον αν η σύλληψη του Μλάντιτς είχε οργανωθεί γι’ αυτόν το σκοπό, θα γινόταν «μερικές ημέρες πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας, η οποία προβλέπεται να ληφθεί τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, όλοι όσοι βοήθησαν τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς να διαφεύγει για 16 χρόνια θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ο Σέρβος εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς. «Θα συνεχίσουμε να δικάζουμε όλους αυτούς που βοήθησαν τον Μλάντιτς και άλλους φυγόδικους να διαφεύγουν», σημείωσε, αφού «κρύβοντας τον Μλάντιτς, προκάλεσαν ανεπανόρθωτο κακό στη χώρα αυτή».

Από την πλευρά του, έκκληση να μην προκληθούν αναταραχές λόγω της σύλληψής του, απηύθυνε ο κατηγορούμενος για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς.

Ads