Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι η αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση «ευρωομολόγων» συνιστά «αντι-ευρωπαϊκή» στάση, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Die Zeit.

Ads

«Απορρίπτουν την πρότασή μας πριν ακόμη την εξετάσουν. Αυτό μού προκαλεί κατάπληξη. Αυτός ο τρόπος να δημιουργούνται στην Ευρώπη θέματα-ταμπού και να μην ασχολείται καθόλου κάποιος με τις ιδέες των άλλων, είναι μία πολύ αντι-ευρωπαϊκή στάση διαχείρισης των ευρωπαϊκών υποθέσεων», δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Η Γερμανία κρίνει με λίγο απλοϊκό τρόπο» το θέμα των «ευρω-ομολόγων», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ένθερμος υποστηρικτής της έκδοσης κοινών ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Βερολίνο είναι αντίθετο, «χωρίς ούτε να κοιτάξει στις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ads

Κριτική και από το Χέλμουτ Σμιτ

«Δεν θέλω να επικρίνω την κ. Μέρκελ ούτε τον υπουργό Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Νομίζω όμως ότι η καγκελάριος δεν ενεργεί με τρόπο ευφυή. Ο κ. Σόιμπλε είναι δυνατός στα οικονομικά, δεν αντιλαμβάνεται όμως τι είναι διεθνείς αγορές, τις διασυνοριακές τραπεζικές συναλλαγές. Εχω την εντύπωση ότι τα μέλη της κυβέρνησης αυτής μαθαίνουν στην πράξη όσα δεν ήξεραν εκ των προτέρων. Και έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι στερημένη από ηγέτες με επαρκή θεώρηση και αντίληψη των εθνικών και διεθνών θεμάτων», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ.

«Μα κανείς, ούτε στη Βασιλεία, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε σε κάποια στατιστική υπηρεσία, δεν κατάλαβε τίποτε;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Οι δηλώσεις έγιναν στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.