Η Ιρλανδία μπορεί να καταφέρει μόνη της, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μία ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

Ads

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας ότι η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ. «Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει τέτοιο αίτημα και πιστεύω ότι η Ιρλανδία μπορεί να τα καταφέρει καλά», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι πηγές από την ευρωζώνη είχαν δηλώσει χτες ότι γίνονται συζητήσεις για τη πιθανότητα παροχής βοήθειας στην Ιρλανδία, ενώ ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ιρλανδία να λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Οι ίδιες φήμες συνεχίστηκαν και σήμερα, με πηγές από την ευρωζώνη να αναφέρουν πως όχι μόνο συζητείται πακέτο βοήθειας της Ε.Ε προς την Ιρλανδία, αλλά να σημειώνουν πως αυτό θα είναι μεταξύ 45 και 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με το αν το Δουβλίνο χρειαστεί υποστήριξη για το τραπεζικό του σύστημα.

Από την πλευρά της, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι σκοπεύει να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ.

Ads