Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο, με επίκεντρο τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, την ώρα που εκφράζονται διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών κρατών της συμμαχίας για το ρόλο των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον της Μιζουράτα, με τους εξεγερμένους να προειδοποιούν για «σφαγή» στην πόλη.

Ads

Λίβυοι εξεγερμένοι δήλωσαν ότι η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα την αυγή με ρουκέτες εναντίον κατοικημένης περιοχής της Μιζουράτα στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και τρεις Αιγύπτιοι, κι υπογράμμισαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βάζουν στόχο αμάχους.

Λίβυοι εξεγερμένοι προειδοποίησαν για μια επικείμενη «σφαγή» στη Μιζουράτα από τα στρατεύματα του Καντάφι, αν το ΝΑΤΟ δεν εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός του κέντρου της πόλης συνεχίζεται.

Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την Οδό της Τρίπολης, μια αρτηρία που περνάει από το κέντρο της πόλης ξεκινώντας από τα δυτικά προάστια, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Ads

Σφοδρή επίθεση με ρουκέτες εναντίον μιας κατοικημένης περιοχής κοντά στο λιμάνι που ελέγχεται από τους αντάρτες εμπόδισε επίσης την προσέγγιση ενός σκάφους από το Κατάρ, πρόσθεσε ο Αμπντελσαλάμ. Δεν έγινε σαφές τι μετέφερε το πλοίο.

Χθες, συνήλθε στο Κατάρ η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία απαρτίζεται από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Επέμεινε στην αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, ως μέσο για την επίτευξη λύσης στη Λιβύη και αποφάσισε τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων.

Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε συνομιλίες χθες στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται το BBC, συμφωνήθηκε ότι «η συμμαχία πρέπει να έχει όλα τα μέσα που χρειάζεται» και πως «πρέπει να δείξει την απόλυτη αποφασιστικότητά της» για τον τερματισμό της πολιορκίας από τις κανταφικές δυνάμεις των πόλεων Μισράτα και Ζιντάν.

Βρετανία και Γαλλία επιθυμούν τη συμμετοχή περισσότερων κρατών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, και όπως φαίνεται υποστηριχτές αυτής της στάσης μεταξύ άλλων είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής και όχι στρατιωτικής λύσης στην κρίση. Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν χθες ότι τα πολεμικά τους αεροσκάφη θα συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά της αεράμυνας της Λιβύης.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ δήλωσε πως η Γαλλία επί του παρόντος δεν στηρίζει τον εφοδιασμό με όπλα των Λίβυων αντικαθεστωτικών. Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σημείωσε πως η Ιταλία θα εξετάσει το όποιο αίτημα των Λίβυων αντικαθεστωτικών να ανοίξει πυρ στο πλαίσιο των υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, αλλά εφόσον υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα γι’ αυτό. Ο Φρατίνι είπε ότι ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε σήμερα πως η απόφαση του ΟΗΕ δεν έδινε άδεια για τα στρατιωτικά πλήγματα του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι και οι πέντε χώρες της ομάδας Brics συμμερίζονται αυτή την θέση. Η Ρωσία, η οποία έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέσχε κατά την ψηφοφορία της 17ης Μαρτίου για την απόφαση 1973, στην οποία βασίσθηκε η επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη κατά του καθεστώτος Καντάφι και οι αεροπορικές επιδρομές στις οποίες δεν συμμετέχει η Μόσχα.

Στο μεταξύ, νέες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι εξαπέλυσε χθες το ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο των αντικαθεστωτικών ζητά από το ΝΑΤΟ να εντατικοποιήσει τις αεροπορικές του επιδρομές εναντίον των καθεστωτικών.

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη

Εν τω μεταξύ, σημερινό Ψήφισμα της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνει πως ο αριθμός των ατόμων που θέλοντας να ξεφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη στη Λιβύη, προσπαθούν να περάσουν στις γειτονικές χώρες και στα νότια παράλια της Ευρώπης, ανέρχεται σε 500.000.

Οι ένοπλες συρράξεις στην Λιβύη αλλά και η γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής προκαλούν μαζική φυγή προσφύγων, προς τις γειτονικές χώρες και τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου, συμπέρανε, σήμερα, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίνοντας σχετική έκθεση, της Ολλανδής βουλευτού των Σοσιαλιστών Τινέκε Στρίκ.

Περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι, κυρίως παράνομοι μετανάστες, έφυγαν από την Τυνησία και έφθασαν στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που έχει μόνο 5.000 κατοίκους, ενώ πάνω από 1.000 έχουν φθάσει στη Μάλτα από τη Λιβύη, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, διαπιστώνεται στο Ψήφισμα.

Μετά τα γεγονότα στην Βόρεια Αφρική, αναμένεται διόγκωση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, επισημαίνεται στο Ψήφισμα, στο οποίο ζητείται απ’ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να μοιράζονται συλλογικά την ευθύνη για την αντιμετώπιση της άφιξης σημαντικού αριθμού παράνομων μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις νότιες ακτές της Ευρώπης.

Με το ίδιο Ψήφισμα καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να διερευνήσει τα βαθύτερα αίτια αυτής της μαζικής εισροής προσφύγων και αιτούντων άσυλο στο έδαφος των κρατών-μελών της και να εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης και εφαρμογής, μίας Οδηγίας, για την σωστή υποδοχή και την προστασία αυτών των ανθρώπων.