Σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στη Γερμανία με αφορμή διαφημιστικό σποτάκι της Commerzbank, μίας από τις μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες – η οποία χρειάστηκε κρατική βοήθεια – και στο οποίο παρουσιάζεται ως μετανοημένη.

Ads

 
Οι άλλες τράπεζες κάνουν λόγο για «θράσος» και ισχυρισμούς που «δεν έχουν κανένα αντίκρισμα», ενώ η ίδια η τράπεζα επιμένει ότι η εικόνα που παρουσιάζει το σποτ είναι αντιπροσωπευτική και η καμπάνια της είναι επιτυχημένη.
 
«Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, και πολλές τράπεζες ψάχνουν τους λόγους στην κρίση, ή στα χρηματιστήρια. Εμείς κάναμε κάτι που δεν ήταν ίσως αναμενόμενο για εμάς: Ψάξαμε τις αιτίες σε εμάς τους ίδιους» λέει το σποτάκι, στο οποίο πρωταγωνιστεί μία διευθύντρια καταστήματος της Commerzbank.
 
«Μήπως η Γερμανία χρειάζεται μία τράπεζα που σταματά την κερδοσκοπία με βασικά είδη τροφίμων, που χρηματοδοτεί σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δεν επιβραβεύει στελέχη της επειδή πωλούν πολλά συμβόλαια;» αναρωτιέται, λέγοντας πως «εμείς κάναμε το πρώτο βήμα».
 
Όπως αναφέρει η γερμανική FAZ, η υπόλοιπη Φρανκφούρτη έχει πάρει με πολύ άσχημο μάτι το σποτ. «Θράσος, αυτά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα» δηλώνει στην εφημερίδα στέλεχος ανταγωνιστικής τράπεζας. «Δεν θα βρουν κανέναν που να τους αρέσουν αυτά» υποστηρίζει στέλεχος άλλης τράπεζας.
 
Ένας επιπλέον λόγος για τις αντιδράσεις είναι και η «προβληματική» κρατική στήριξη που δόθηκε στην τράπεζα. Η ίδια η Commerzbank πάντως επιμένει πως το σποτ, όπως και όλη η καμπάνια της, είναι επιτυχημένη, έχει βρει απήχηση στο κοινό και, το κυριότερο, υποστηρίζει πως οι αναφορές του στηρίζονται στην πραγματικότητα.