Ένα γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο (εν προκειμένω το RBB) «δεν είναι υποχρεωμένο» να μεταδώσει ένα διαφημιστικό μήνυμα του ακροδεξιού κόμματος NPD, έκρινε δικαστήριο του Βερολίνου. Η διεύθυνση του ανωτέρω δικτύου είχε αρνηθεί τη μετάδοση, «επειδή το διαφημιστικό μήνυμα αναμοχλεύει το φυλετικό μίσος».

Ads

Από την πλευρά του, το κόμμα κατέστησε σαφές ότι θα προσβάλλει αμέσως την πρωτόδικη αυτή απόφαση στο Συνταγματικό δικαστήριο, που εδρεύει στην Καρλσρούη.

Στη Γερμανία κατά την προεκλογική περίοδο παραχωρείται τηλεοπτικός χρόνος στα πολιτικά κόμματα, για να προβάλλουν τα διαφημιστικά μηνύματά τους. Τα κόμματα είναι υπεύθυνα, κατά νόμον, για το περιεχόμενο αυτών των διαφημιστικών.

Η διεύθυνση των τηλεοπτικών δικτύων, εάν κρίνει ότι αυτά τα διαφημιστικά παραβιάζουν την εκλογική νομοθεσία, τότε έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την προβολή τους.

Ads

«Οι αλλοδαποί, που ζουν στο Βερολίνο, είναι το ίδιο πράγμα με τους εγκληματίες, που αντιπροσωπεύουν για τους πολίτες απειλή», ανέφερε το διαφημιστικό του κόμματος NPD.

Προβάλλεται σύντομο βίντεο, όπου πολίτης κακοποιείται από νεαρής ηλικίας ανθρώπους, την ώρα που βανδαλίζεται το ιδιωτικής χρήσης όχημά του. Σε προεκλογική αφίσα του κόμματος αυτού υπάρχει σε κόκκινο φόντο η προτροπή «εγκληματίες ξένοι, έξω!».