Στην πρώτη γενική απεργία μετά από 22 χρόνια προχώρησαν χθες χιλιάδες εργαζόμενοι της Βραζιλίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων για την «Εθνική Ημέρα του Αγώνα». Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη και δεν έλειψαν τα επεισόδια.  

Ads

Στην απεργία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι, μεταλλουργοί, εργαζόμενοι στις μεταφορές, στα λιμάνια και στον κατασκευαστικό τομέα. Επίσης, στις κινητοποιήσεις έλαβαν μέρος και 2.500 εργαζόμενοι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.  

Αρκετά νοσοκομεία λειτούργησαν μόνο με προσωπικό ασφαλείας, ενώ στις κινητοποιήσεις δεν συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Οι διαδηλωτές πολιόρκησαν το κτίριο της νομαρχίας με την αστυνομία να προσπαθεί να τους απωθήσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών. Τότε μια ομάδα διαδηλωτών εκτόξευσε πέτρες, βόμβες μολότωφ και πυροτεχνήματα προς την αστυνομία. Κατά την διάρκεια των οδομαχιών ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της χώρας ενώ ένας εκφωνητής συνιστούσε ηρεμία. Στην συνέχεια, οι διαδηλωτές κατέλαβαν κεντρικούς δρόμους πολλών πόλεων εμμένοντας στα αιτήματα τους για καλύτερους όρους εργασίας και βελτίωση κρατικών υπηρεσιών.

Ads

Οι απεργοί απέκλεισαν τμηματικά 80 συγκοινωνιακούς κόμβους σε 18 μεγάλες περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, οι λιμενεργάτες απέκλεισαν τη πρόσβαση στο μεγαλύτερο λιμάνι της νότιας Αμερικής, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλα λιμάνια σε έξι περιφέρειες. 

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα αυξήσει τις δαπάνες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
 
Η Βραζιλία έχει πραγματοποιήσει μόλις 4 γενικές απεργίες στην ιστορία της. Η τελευταία έγινε το 1992 απέναντι στον τότε Πρόεδρο, Φερνάντο Κόλοε ντε Μέλο. Αποτέλεσμα της γενικής απεργίας, ήταν η παραίτησή του. 

Η απεργία σηματοδότησε την ένωση των συνδικάτων με το λαϊκό κίνημα που πριν από ένα μήνα δήλωσε «χωρίς κόμματα, χωρίς ηγέτες και χωρίς σημαίες».