Να αναστείλει τις «ευαίσθητες δραστηριότητές της» κάλεσε την Τεχεράνη η Γαλλία, σημειώνοντας ότι «η έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέχρ απέδειξε πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη από τον εμπλουτισμό ουρανίου για να αναπτύξει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα». «Το Ιράν δεν προτίθεται να εμπλουτίζει εσαεί ουράνιο και θα περιορισθεί να το πράττει μόνον «στο μέτρο των αναγκών του», δηλώνει η Τεχεράνη, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέχρ τέθηκε σήμερα σε λειτουργία.

Ads

«Η λειτουργία του σταθμού στο Μπουσέχρ, που τροφοδοτείται με πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, αποδεικνύει πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη, προκειμένου να τροφοδοτηθεί με μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια, να επιδίδεται σε εμπλουτισμό ουρανίου», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας. «Θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας διακόπτοντας τις διεργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, οι οποίες διενεργούνται κατά παράβασιν των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζοντας πως ο σταθμός «έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», το Παρίσι διαμηνύει πως οι διεθνείς κυρώσεις «δεν έχουν στόχο να στερήσουν από το Ιράν το δικαίωμά του να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, υπό την αίρεση ότι η Τεχεράνη θα σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέχρ, με πυρηνικά καύσιμα που παρέδωσε στο Ιράν η Ρωσία μετά τον εμπλουτισμό τους, ωστόσο ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί τόνισε ότι το Ιράν δεν προτίθεται να εμπλουτίζει «εσαεί» ουράνιο σε ποσοστό 20% και θα περιορισθεί να το πράττει μόνον «στο μέτρο των αναγκών του», επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής.

Ads

Επιπλέον σημείωσε πως η χώρα του υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά ραδιοϊσοτόπων «σε όσο ποσοστό χρειασθεί» και δήλωσε πως τα ισότοπα αυτά θα παράγονται επίσης και από τον αντιδραστήρα στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τον Σαλεχί, η Τεχεράνη θα συνεχίσει, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 3,5% για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της για πυρηνικά καύσιμα στο Μπουσέχρ και σε άλλες πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Υπενθύμισε δε πως το Ιράν προβλέπει την κατασκευή ενός τρίτου εργοστασίου εμπλουτισμού, το οποίο «ενδέχεται να ξεκινήσει το ερχόμενο έτος, εάν το αποφασίσει ο πρόεδρος», αλλά «ακόμη δεν έχει ληφθεί μία τελειωτική απόφαση και βαδίζουμε αργά και υπομονετικά» στο θέμα αυτό, που αποτελεί σημείο τριβής με τη Δύση.