Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική Σαρκοζί που προβλέπει απέλαση των Ρομά πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε περισσότερες από 130 πόλεις της Γαλλίας από αντιρατσιστικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της χώρας.

Ads

Στο Παρίσι, σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 100.000 άτομα, αν και η αστυνομία κάνει λόγο για 77.000, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία υπό τη μουσική των Ρομά.

Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και εκτός Γαλλίας. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γαλλικό προξενείο στη Βαρκελώνη και τη γαλλική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, ενώ εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν μεταξύ άλλων και σε Βελιγράδι και Βουδαπέστη.

Επίσης και στη Ρώμη εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, πολλοί μέλη της κοινότητας των Ρομά, για να διαδηλώσουν επίσης εναντίον της γαλλικής πολιτικής των απελάσεων μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας, αλλά και εναντίον της ιταλικής πολιτικής σε βάρος τους.

Ads

Η πολιτική Σαρκοζί, η οποία οδήγησε στην απέλαση 1.000 Ρομά προερχόμενων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 11.000 Ρομά απελάθηκαν από τη Γαλλία τον περασμένο χρόνο.

Η Λίγκα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διοργάνωσε και τις διαδηλώσεις, υπογραμμίζει πως στόχος είναι η αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική ξενοφοβία, κάνοντας παράλληλα λόγο για συστηματική κακομεταχείριση των Ρομά στο εσωτερικό της Γαλλίας.