Tην πρώτη του σημαντική δημόσια εμφάνιση μετά την προαγωγή του στη στρατιωτική και πολιτική ιεραρχία της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε την Κυριακή ο Κιμ Γιονγκ-ουν, νεότερος γιος και, όπως όλα δείχνουν, διάδοχος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Ads

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν εμφανίστηκε χθες να επιθεωρεί μαζί με τον πατέρα του τη στρατιωτική παρέλαση για την 65η επέτειο ίδρυσης του Κόμματος των Εργατών. Στόχος της μεγάλης παρέλασης ήταν τόσο η επίδειξη δύναμης του καθεστώτος όσο και η παρουσίαση του Κιμ Γιονγκ-ουν στο λαό της Βόρειας Κορέας.

«Το μέλλον της χώρας μας είναι ρόδινο και λαμπρό γιατί ο Κιμ Γιονγκ-ουν εξελέγη αντιπρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του Εργατικού Κόμματος», όπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

«Έχουμε μία παροιμία στα κορεατικά που λέει ότι οι καλοί δάσκαλοι κάνουν καλούς μαθητές και οι καλοί γονείς καλά παιδιά. Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ είναι αρκετά υγιής για να ηγηθεί της χώρας μας και να καθοδηγήσει σε όλους τους τομείς, οικονομικό, αγροτικό, βιομηχανικό, στρατιωτικό και καλλιτεχνικό», πρόσθεσε.

Ads

Ο 68χρονος Κιμ Γιονγκ-ιλ πιστεύεται ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2008 αλλά δεν έχει αφήσει ενδείξεις ότι αποσύρεται από την εξουσία, ενώ τον περασμένο μήνα επανεξελέγη γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Στάθηκε όρθιος για μία ώρα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αλλά ήταν φανερό ότι κούτσαινε.

Η παρέλαση μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, προσφέροντας την ευκαιρία στους Βορειοκορεάτες να δουν για πρώτη φορά τον επόμενο ηγέτη τους, για τον οποίο ελάχιστα είναι γνωστά.