Η κακή διατροφή και τα προβλήματα κατά τη γέννηση με τους πρόωρους θανάτους είναι οι κύριες αιτίες για το ότι οι Βορειοκορεάτες ζουν κατά μέσο όρο 11 χρόνια λιγότερο από τους Νοτιοκορεάτες, σύμφωνα με έκθεση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ads

Το προσδόκιμο ζωής στη Βόρεια Κορέα είναι 69 χρόνια και έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 πριν από τον λιμό, σύμφωνα με την νοτιοκορεατική υπηρεσία στατιστικής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών και της Πιονγκγιάνγκ, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες τοποθετείται στα 64,9 έτη και για τις γυναίκες στα 71,7 έτη, έναντι 76,2 για τους άνδρες της Νότιας Κορέας και 82,9 για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Βόρεια Κορέα έχασε περί τις 610.000 κατοίκους της κατά τη δεκαετία που ακολούθησε τον λιμό των αρχών της δεκαετίας του ΄90, εξαιτίας 482.000 περισσότερων θανάτων σε σχέση με τον μέσο όρο και 128.000 θανάτων κατά τη γέννηση.

Ads

Η νοτιοκορεατική υπηρεσία στατιστικής χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα απογραφών του 1993 και του 2008 που διαβιβάσθηκαν στον ΟΗΕ, καθώς και στοιχεία που δόθηκαν από ειδικούς και πρόσφυγες.

“Η διατροφική κρίση στη Βόρεια Κορέα παίρνει τη μορφή “λιμού σε αργή κίνηση” τα αποτελέσματα της οποίας εξαπλώνονται σε μεγάλη χρονική περίοδο. Φαίνεται ότι ο λιμός είχε συνέπειες επί του κύκλου της ζωής του συνόλου του βορειοκορεατικού πληθυσμού”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας στατιστικής.

Η διατροφική κρίση προκάλεσε σοβαρό υποσιτισμό ιδιαίτερα στις γυναίκες, τα παιδιά και τα ηλικιωμένα άτομα, αυξάνοντας πολύ το ποσοστό θνησιμότητας των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία και των μικρών παιδιών.

Η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται κατά τα τελευταία χρόνια χάρη στη διεθνή επισιτιστική βοήθεια και τη βελτίωση της εγχώριας παραγωγής ειδών διατροφής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών Τροφίμων και Γεωργίας, περί τα πέντε εκατομμύρια Βορειοκορεατών θα πληγούν από ελλείψεις σε είδη διατροφής το 2010 και το 2011, έπειτα από την ξηρασία και τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, περισσότερο από το ενα τρίτο των παιδιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας υποφέρουν από υποσιτισμό.