Μια διαφημιστική εκστρατεία με στόχο την καταπολέμηση των αρνητικών αντιλήψεων για τους μουσουλμάνους ξεκίνησε στη Βρετανία μετά την δημοσιοποίηση σφυγμομέτρησης που έδειξε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών συνδέουν το Ισλάμ με την τρομοκρατία.

Ads

Η εκστρατεία «Inspired By Muhammad» («Εμπνευσμένοι από το Μωάμεθ») έχει ξεκινήσει με αφίσες στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου, τις στάσεις λεωφορείων και ταξί και απεικονίζουν μουσουλμάνους επαγγελματίες. Μεταξύ τους η παρουσιάστρια της τηλεόρασης Kristiane Backer.

Την εκστρατεία οργανώνει το ίδρυμα «Exploring Islam Foundation». Σύμφωνα με τους διοργανωτές η εκστρατεία έχει ως στόχο την ανάδειξη των διδασκαλιών του προφήτη Μωάμεθ στους μουσουλμάνους για τη σημασία του περιβάλλοντος, της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την Independent μία online έρευνα που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 2152 ενήλικες Βρετανούς πολίτες, καταγράφηκε ότι το 58% συνδέουν το Ισλάμ με τον εξτρεμισμό ενώ το 50% με την τρομοκρατία. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 69% πιστεύει ότι το Ισλάμ ευνοεί την καταπίεση των γυναικών. Η διευθύντρια της εκστρατείας στο ίδρυμα «Exploring Islam Foundation» δηλώνει: «Είμαστε μία ομάδα νέων επαγγελματιών μουσουλμάνων και πολλοί από εμάς δουλεύουμε εθελοντικά γιατί ανησυχούμε για τον τρόπο που η πίστη μας γίνεται αντιληπτή από το κοινό. Θέλουμε να προωθήσουμε την καλύτερη κατανόηση των μουσουλμάνων εκ μέρους των Βρετανών αλλά και τη συμβολή μας στη Βρετανική κοινωνία. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Βρετανοί και υπερήφανη που είμαστε μουσουλμάνοι».

Ads

Εκπρόσωπος του αντιεξτρεμιστικού think tank Quilliam, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την εκστρατεία ως ένα πολύτιμο και έγκαιρο βήμα που θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων και την προώθηση της βαθύτερης κατανόησης μεταξύ των Βρετανών πολιτών. Η εκστρατεία αυτή είναι σημαντική. Μπορεί να βοηθήσει τους μη – μουσουλμάνους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα την πίστη που εμπνέει και καθοδηγεί τους μουσουλμάνους φίλους, γείτονες και συναδέλφους. Αυτή η πρωτοβουλία βοηθά επίσης τους Βρετανούς μουσουλμάνους να αποκαταστήσουν τον Προφήτη Μωάμεθ ως οδηγό της ειρήνης, της συμπόνιας και της κοινωνικής δικαιοσύνης από εκείνους που επιδιώκουν την διαστρέβλωση των διδαγμάτων του».