Ο απερχόμενος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παρέδωσε την προεδρική εσάρπα στη νέα πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, μια κίνηση που συμβολίζει τη μεταβίβαση της εξουσίας στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας.

Ads

Αρκετές χιλιάδες Βραζιλιάνοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία των Τριών Εξουσιών απέναντι από το προεδρικό μέγαρο του Πλανάλτο στη Μπραζίλια για να παρακολουθήσουν την αλλαγή της προεδρίας. Σε μια απλή τελετή ο Λούλα φίλησε θερμά την 63χρονη πρώην προσωπάρχη του πριν της παραδώσει την πρασινοκίτρινη εσάρπα, με τα χρώματα της Βραζιλίας.

Η Ντίλμα Ρουσέφ είχε ορκιστεί λίγο νωρίτερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας και δήλωσε συγκινημένη που διαδέχεται τον Λούλα, “τον μεγαλύτερο ηγέτη στην ιστορία της χώρας” όπως τον χαρακτήρισε. Παρότι αποχωρεί, “ο Λούλα θα είναι μαζί μας” επισήμανε στην ομιλία της προσθέτοντας ότι η διαδοχή του απερχόμενου χαρισματικού προέδρου ήταν μια “πραγματική πρόκληση”.

Νωρίτερα στην πρώτη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, η νέα πρόεδρος δεσμεύτηκε να εξαλείψει την ακραία φτώχεια.

Ads

“Η πιο επίμονη μάχη που θα δώσει η κυβέρνησή μου θα είναι για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας” που πλήττει ακόμη 18 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα με την όγδοη οικονομία παγκοσμίως. Η Ρουσέφ υπογράμμισε ωστόσο ότι τη δέσμευση αυτή πρέπει να αναλάβει όλη η βραζιλιάνικη κοινωνία.

Η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια είναι επίσης οι τομείς προτεραιότητας της κυβέρνησής της. Η νέα πρόεδρος είπε ότι “θα είναι ασυμβίβαστη όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον”. “Η διαφθορά θα πατάσσεται σε μόνιμη βάση”, υπογράμμισε.

Τετ α τετ Τσάβες – Κλίντον

Στο πλαίσιο της ορκωμοσίας της νέας προέδρου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία στο προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια της Βραζιλίας.

«Συζήτησαν χαμογελώντας για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Έμοιαζε με μια κοινωνική συνομιλία, με τους δυο τους να χαμογελούν», δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας παρευρισμόμενος Βραζιλιάνος αξιωματούχος.

Η συνάντηση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάκληση από τις ΗΠΑ της βίζας του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον, λόγω της άρνησης της Βενεζουέλας να δεχτεί το διορισμό του Αμερικανού διπλωμάτη Λάρι Πάλμερ ως νέου πρεσβευτή στο Καράκας.