Άνοιγμα προς τους διαδηλωτές, καλώντας τους σε διάλογο και υποσχόμενη μεταρρυθμίσεις, έκανε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρας. Η Ρούσεφ τόνισε πως η χώρα και η κυβέρνηση έχει ανάγκη τους διαδηλωτές και την κριτική που κάνουν, ωστόσο αναφερόμενη στις καταστροφές και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν μερίδα των διαδηλωτών υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να επιτρέψει σε μια μικρή βίαιη μειοψηφία να διαλύσουν και να καταπατήσουν ένα δημοκρατικό και ειρηνικό κίνημα».

 
Σε διάγγελμά της ανακοίνωσε πως θα προωθήσει ένα νέο νομοσχέδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς με στόχο τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων και δεσμεύτηκε για χορήγηση όλων των εσόδων από το πετρέλαιο στην υγεία και την εκπαίδευση.
 
Το κύμα των διαδηλώσεων ξέσπασε μετά τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ωστόσο σύντομα εξελίχθηκε σε ένα μαζικό κίνημα ενάντια στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος κ.α.
 
Την Πέμπτη το βράδυ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, όπως αναφέρει το BBC, βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα και ταραχές ξέσπασαν σε πολλές πόλεις. Δεκάδες τραυματίστηκαν ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μια 54χρονη δημοτική υπάλληλος που εργαζόταν σε έναν δρόμο στην Μπελέμ ντο Πάρα της Αμαζονίας μαζί με συναδέλφους της υπέστη έμφραγμα από έκρηξη δακρυγόνου, που σημειώθηκε δίπλα της καθώς στο σημείο ξέσπασαν ξαφνικά συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και μιας ομάδας διαδηλωτών. Την Πέμπτη ένας διαδηλωτής 18 ετών παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην πολιτεία του Σάο Πάολο.
 
Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και την Παρασκευή κυρίως στο Ριο Ντε Τζανέιρο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όπως αναφέρει το BBC, ομάδες διαδηλωτών εισέβαλαν σε καταστήματα και δημόσια κτίρια, ενώ η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών. 
 
Η Ντίλμα Ρούσεφ, που δέχεται μεγάλη κριτική για το κόστος του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διοργανώσει η Βραζιλία το 2014, κατά το διάγγελμά της σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί ότι μια βίαιη και αυταρχική μειοψηφία καταστρέφει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, επιτίθεται σε ναούς, καίει αυτοκίνητα, πετά πέτρες σε λεωφορεία και προσπαθεί να δημιουργήσει χάος στα μεγάλα αστικά κέντρα».
 
 

Τόνισε επίσης πως δεν θα επιτρέψει μια «μικρή βίαιη μειονότητα  να καταπατήσει ένα δημοκρατικό και ειρηνικό κίνημα» και δεσμεύτηκε να συναντηθεί «με τους ηγέτες των ειρηνικών διαδηλώσεων, τους εκπροσώπους των οργανώσεων νεολαίας, τα συνδικάτα, τα εργατικά κινήματα, και τις λαϊκές οργανώσεις».
 
«Χρειαζόμαστε τη συμβολή τους, την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους, το στοίχημά τους για το μέλλον και την ικανότητά τους να αμφισβητούν τόσο τα λάθη του παρελθόντος όσο και του παρόντος», πρόσθεσε.
 
Η πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε ακόμη ότι θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και υποσχέθηκε πως θα κάνει «πολύ περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς». «Θα μιλήσω με τους ηγέτες των άλλων δυνάμεων, ώστε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, θα καλέσω τους διοικητές, τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων για να ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια γύρω από τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών», συνέχισε στο διάγγελμα, το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ads