Σε πολιτικό αδιέξοδο βυθίζεται η Βουλγαρία μετά τις εκλογές, καθώς τα αποτελέσματα φέρνούν πρώτη την κεντροδεξιά του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν με την Κεντροδεξιά, που κατέρρευσε μετά από μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και την οικονομική πολιτική. Από την πλευρά του το GERB θα επιχειρήσει να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο επικαλούμενο «παραβίαση» της εκλογικής νομοθεσίας την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.

Ads

 
Την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπόικο Μπορίσοφ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογική αναμέτρηση, η οποία και επιτείνει το πολιτικό αδιέξοδο στη Σόφια.
 
Η κεντροδεξιά υποστηρίζει ότι η στήριξη προς την παράταξη υπονομεύτηκε από την ανακοίνωση των εισαγγελέων την 11η Μαΐου, μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ότι πλαστά ψηφοδέλτια εντοπίστηκαν σε τυπογραφείο που συνδέεται με το GERB. «Το κίνητρό μας είναι η χονδροειδής παραβίαση του νόμου την ημέρα πριν από την ψηφοφορία» είπε ο Μπορίσοφ.
 
Όπως αναφέρεται σε διεθνή μέσα ένα από τα πιθανά σενάρια είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και έχει δηλώσει έτοιμο να συγκροτήσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με στόχο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και την αποτροπή περαιτέρω αναταραχής.
 
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, όπως αναφέρει το Reuters, οι Σοσιαλιστές και το MRF (κόμμα της τουρκικής μειονότητας), που φέρεται από τους αναλυτές ως ο πιθανότερος σύμμαχος των Σοσιαλιστών σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, υπολείπονται μιας έδρας. Η Κεντροαριστερά θα πρέπει να πείσει να κερδίσει τη στήριξη βουλευτών και άλλων κομμάτων.
 
Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δίνουν στο συντηρητικό GERB ποσοστό 30,5% και 97 έδρες, στους Σοσιαλιστές 26,6% και 84 έδρες, στο κόμμα της τουρκικής μειονότητας 11,3% και 36 έδρες και στο Ατάκα 7,3% και 23 έδρες.
 
«Είναι σημαντικό να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Οι νέες εκλογές θα προκαλέσουν αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ. Όπως είπε θα αρχίσει επαφές με τους ηγέτες των πολιτικών σχηματισμών την Παρασκευή, με την ελπίδα να συγκληθεί το νέο κοινοβουλευτικό σώμα μέχρι τα τέλη Μαΐου.