Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε την απέλαση της USAID, της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη, κατηγορώντας την για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Φαινομενικά πρόκειται για μια ακόμη συνηθισμένη κίνηση από την κυβέρνηση μιας χώρας του αντιαμερικανικού μπλοκ. Ωστόσο η κατηγορία έχει βάση, τουλάχιστον σύμφωνα με παλαιότερο απόρρητο αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο που διέρρευσε από το Wikileaks.

Ads

 
«Αποφασίσαμε την απέλαση της USAID από τη Βολιβία. Η USAID φεύγει από τη Βολιβία», τόνισε ο Μοράλες σε ομιλία του στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Πρωτομαγιά στην πρωτεύουσα Λα Παζ. «Η USAID, η οποία βρίσκεται στη Βολιβία από το 1964, είναι στη χώρα αυτή για πολιτικούς λόγους και όχι για κοινωνικούς», τόνισε ο Μοράλες.
 
«Η USAID και άλλες οργανώσεις που συνδέονται με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Παζ συνωμοτούν εναντίον του λαού και κυρίως κατά της κυβέρνησης», υποστήριξε ο βολιβιανός πρόεδρος. Υπενθυμίζεται πως το 2008 για τους ίδιους λόγους η Βολιβία απέλασε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και την αμερικανική υπηρεσία κατά των ναρκωτικών.
 
Το Wikileaks είχε δημοσιεύσει ένα απόρρητο αμερικανικό έγγραφο των ΗΠΑ (Νοέμβριος 2006) στο οποίο ο πρώην πρέσβης της Αμερικής στη Βενεζουέλα William Brownfield περιγράφει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να διεισδύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες, που πέθανε από καρκίνο στις αρχές Μαρτίου.
 

Διαβάστε επίσης: Wikileaks: Σχέδιο των ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση Τσάβες

Για την υλοποίηση του σχεδίου θα χρησιμοποιούνταν η πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και ο Οργανισμός των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και το Γραφείο Πρωτοβουλιών Μετάβασης (OTI), δύο από τους πιο αναγνωρισμένους οργανισμούς που εργάζονται στο εξωτερικό για λογαριασμό των ΗΠΑ.
 

Ads

Σύμφωνα με τον Brownfield, οι περισσότερες δραστηριότητες των δύο οργανισμών USAID και OTI συνεπικουρούν την πρεσβεία ώστε να πετύχει τους παραπάνω στόχους και να μπορέσει να διεισδύσει και να ελέγξει το κόμμα του Τσάβες και να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.