Οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για άμεση δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση προκαλούν σύγχυση και παραπλάνηση, τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ads

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η έκκληση το περασμένο Σάββατο της νέας διευθύντριας του ΔΝΤ για άμεσα μέτρα και την ανάγκη επείγουσας κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, δεν έγινε δεκτή με ευχαρίστηση από όλους. Κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι «το βασικό ζήτημα είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών. Οι τράπεζες σε κάποιες χώρες είχαν δυσκολία να διασφαλίσουν ρευστότητα τις τελευταίες εβδομάδες και η πίεση αυτή θα κορυφωθεί. Το να μιλά κανείς για την κεφαλαιακή θέση, δημιουργεί σύγχυση».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ομιλία του στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, (όπου ήταν ομιλήτρια και η Λαγκάρντ) σημείωσε ότι «η ιδέα ότι μπορεί να έχουμε πρόβλημα ρευστότητας στην Ευρώπη είναι εντελώς λάθος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκπρόσωποι εποπτικών αρχών και πολιτικοί ανά την Ευρώπη εξεπλάγησαν, όταν άκουσαν την Λαγκάρντ να προτείνει ως αποτελεσματικότερη λύση την κάποιας μορφής αναγκαστική αύξηση των κεφαλαίων, με δυνατότητα χρήσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την ενίσχυση των ασθενέστερων ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να αντέξουν τους κινδύνους.

Ads