Πίεση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ασκήσουν Πακιστανοί αξιωματούχοι, ώστε να χαλαρώσουν τους όρους αποδέσμευσης ενός δανείου ύψους 10 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των χειρότερων πλημμυρών στην ιστορία της χώρας που έχουν προκαλέσει το θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπων.

Ads

Εκπρόσωποι των 2 πλευρών συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, με σκοπό να συζητήσουν το σχέδιο αποδέσμευσης του δανείου ύψους 10.66 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ το 2008. «Το Πακιστάν θα επιχειρήσει μια αναθεώρηση των όρων χορήγησης του υπάρχοντος δανείου και ενδέχεται επίσης να αναζητήσει την πιθανότητα επιπλέον δανειοδότησης» δήλωσε εκπρόσωπος του Πακιστανού προέδρου Asif Ali Zardari, στην εφημερίδα Telegraph.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως οι πλημμύρες θα αποτελέσουν «μια τεράστια οικονομική πρόκληση» για το Πακιστάν και πως θα αναζητήσει τρόπους να προσφέρει την βοήθειά του. «Το ΔΝΤ στέκεται στο πλευρό του Πακιστάν αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα αναλάβει δράση για να βοηθήσει τη χώρα» ανέφερε ανακοίνωση του Ταμείου.

Εξαιτίας των πλημμυρών, εκφράζονται φόβοι πως η χώρα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και το έλλειμμά της, στόχοι που έχουν τεθεί από το ΔΝΤ ως όροι χορήγησης του δανείου. Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα διαμορφωθεί από το 0 έως το 3%, ποσοστό μικρότερο από το 4,5%, που έχει τεθεί ως στόχος από την κυβέρνηση.

Ads

Ειδικότερα, ο αγροτικός τομέας της χώρας έχει πληγεί σημαντικά. Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει περισσότερα από 1,7 εκατ. εκτάρια καλλιεργιών, που αντιστοιχεί στο 18% περίπου της καλλιεργίσιμης γης της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Πλημμυρών και Γεωργίας του Πακιστάν, Nazar Muhammad Gondal.

Ο Πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι προειδοποίησε σήμερα ότι η ανάκαμψη της χώρας του από τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν εκατομμύρια άστεγους μπορεί να χρειαστεί ακόμη και τρία χρόνια και εξέφρασε φόβους πως Ισλαμικές οργανώσεις μπορεί να επωφεληθούν από την κατάσταση αυτή.

Στο μεταξύ, οι χώρες που συνδράμουν το Πακιστάν να ξεπεράσει τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών έχουν προβλέψει νέες συναντήσεις τους μέσα στους επόμενους μήνες για το θέμα αυτό στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ανώτατο στέλεχος της πακιστανικής κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες αυτές θα επιτρέψουν τη συνέχεια της συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και η οποία βοήθησε να συγκεντρωθούν 200 εκατ. δολάρια για βοήθεια στο Πακιστάν.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως δεν είναι απλώς μία πλημμύρα, αλλά είναι μία μεγα-πλημμύρα, οι πλημμύρες του αιώνα» τόνισε ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κιουρέσι, μιλώντας στο δίκτυο της κρατικής αμερικανικής τηλεόρασης.

Μιλώντας στην εκπομπή «The Charlie Rose Show», ο Κιουρέσι προσθέτει πως ο ίδιος, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και η αμερικανίδα ομόλογός του Χίλαρι Κλίντον είχαν «συζητήσει την πιθανότητα για μία νέα διεθνή διάσκεψη στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη», στην έδρα του ΟΗΕ, και επίσης «συμφώνησαν για μία διάσκεψη στις Βρυξέλλες, στην έδρα της ΕΕ».