Πρόωρη γέννα ζητούν από τους γιατρούς τους πολλές μέλλουσες Ισπανίδες μητέρες, προκειμένου να προλάβουν την κατάργηση από 01/01/2011 του κρατικού επιδόματος για κάθε νέο μωρό που γεννιέται.

Ads

Το κρατικό επίδομα ισχύει για όσα μωρά της Ισπανίας γεννηθούν έως τις 23:59 τοπική ώρα της Παρασκευής και ανέρχεται στα 2.500 ευρώ.

«Έχω συναδέλφους που έχουν δεχθεί αυτό το αίτημα από εκατοντάδες μέλλουσες μητέρες, ακόμα και σε δημόσια νοσοκομεία, διότι την 1η Ιανουαρίου 2011 θα πάψει να ισχύει το βοήθημα των 2.500 ευρώ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Φρανσίσκο Καμπίγιο, γυναικολόγος μίας ιδιωτικής κλινικής της Μαδρίτης.

Το επίδομα γέννησης, ένα από τα βασικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσε Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, είχε υιοθετηθεί τον Ιούλιο του 2007 για να ενισχυθεί το ποσοστό των γεννήσεων της χώρας.

Ads

Όμως το επίδομα αυτό καταργήθηκε με τα νέα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές και να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα: τον Μάιο η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το επίδομα από τις αρχές του 2011.

Οι γυναικολόγοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το θέμα. «Ο πρόωρος τοκετός για 2.500 ευρώ είναι χαζομάρα», δήλωσε ο Χουάν Χοσέ Βιντάλ, διευθυντής γυναικολογίας μίας κλινικής της Μαδρίτης στην κρατική τηλεόραση RTVE.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC από το επίδομα αυτό έχουν επωφεληθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια μητέρες, παρόλα αυτά το 2009 μειώθηκε ο αριθμός των γεννήσεων στην Ισπανία για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια.