Απάντησε το Βατικανό στις κατηγορίες ότι συγκάλυπτε για πολύ καιρό τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας, με εγχειρίδιο οδηγιών το οποίο εξέδωσε διευκρινίζοντας για πρώτη φορά ότι οι επίσκοποι και οι ιερείς παγκοσμίως θα πρέπει να αναφέρουν τέτοια «εγκλήματα» στην αστυνομία.

Ads

Η πολιτική της Ιεράς Έδρας της Καθολικής Εκκλησίας διατυπώνεται σε έναν οδηγό ο οποίος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Βατικανού και μοιάζει με το παρόμοιο εγχειρίδιο που συνέταξαν οι επίσκοποι των ΗΠΑ, ύστερα από την έκρηξη υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ το 2002.

Σε αντίθεση με την αμερικανική εκδοχή, όμως, ο οδηγός του Βατικανού δεν αναφέρει κάπου «μηδενική ανοχή» για τους ιερείς που βιάζουν και κακοποιούν παιδιά, με αποτέλεσμα τα εκατοντάδες θύματα των ιερέων της Καθολικής Εκκλησίας να χαρακτηρίζουν τον οδηγό ως ανεπαρκή.

Το Βατικανό επιμένει ότι υπήρξε πολιτική της Καθολικής Εκκλησίας για τους επισκόπους, όπως για όλους τους χριστιανούς, να υπακούουν στους νόμους του κράτους. «Το αστικό δίκαιο αναφορικά με την δήλωση εγκλημάτων στις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να τηρείται πάντοτε» αναφέρει ο οδηγός του Βατικανού.

Ads

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις για την επίδειξη σκληρής στάσης του Βατικανού κατά των ιερέων που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση.

Μέσα στην εβδομάδα ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί τη Μάλτα, όπου όμως απαιτούν να συναντηθούν μαζί του 11 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς σε ορφανοτροφείο.

Άφεση αμαρτιών για τους Beatles

Εν μέσω των πολυάριθμων σκανδάλων για σεξουαλικής κακοποίηση που πλήττουν την Καθολική Εκκλησία, η Αγία Έδρα επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα της και χαρακτηρίζει δημόσια την μουσική του δημοφιλέστατου βρετανικού συγκροτήματος The Beatles «όμορφη».

«Είναι αλήθεια, έπαιρναν ναρκωτικά, παρασυρμένοι από την επιτυχία τους, έζησαν άσωτη και ασυγκράτητη. Ακούγοντας όμως τη μουσική τους, όλα αυτά μοιάζουν μακρινά και χωρίς νόημα. Οι όμορφες μελωδίες τους, οι οποίες άλλαξαν τη μουσική ποπ για πάντα μας δίνουν ακόμα συγκινήσεις, συνεχίζουν να υπάρχουν σαν πολύτιμα κοσμήματα» γράφει η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού L’Osservatore Romano, σε αφιέρωμά του για τα 40 χρόνια από τη διάλυση του ιστορικού συγκροτήματος.

Ο Ringo Starr δήλωσε, παρόλα αυτά, ελάχιστα συγκινημένος από τους επαίνους του Βατικανού. «Δεν είπε το Βατικανό ότι είμαστε σατανικοί ή πιθανότατα σατανικοί και ότι παρόλα αυτά μας συγχωρεί; Νομίζω ότι το Βατικανό έχει πολύ περισσότερα να συζητήσει από τους Beatles».