Ένας σαουδάραβας κατασκευαστής βομβών, ο οποίος πιστεύεται ότι συνεργάζεται με το δίκτυο της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη, είναι ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση με τα παγιδευμένα πακέτα που είχαν προορισμό τις ΗΠΑ. Ο 28χρονος Ιμπραΐμ Χάσαν αλ-Ασίρι, είναι αδελφός του καμικάζι που επιχείρησε να σκοτώσει τον επικεφαλής της σαουδαραβικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, πέρυσι. Ο πρίγκιπας απλώς τραυματίσθηκε κατά την επίθεση αυτή.

Ads

Κατά την επίθεση αυτή καθώς και στην απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους που είχε προορισμό τις ΗΠΑ τα Χριστούγεννα του 2009, χρησιμοποιήθηκε η ισχυρή εκρηκτική ύλη ΡΕΤΝ, όπλο που φαίνεται ότι επιλέγει η Αλ-Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου που έχει τη βάση της στην Υεμένη.

Επιπλέον, μια μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη αμφισβήτησε την ενοχή της νεαρής γυναίκας που συνελήφθη χθες Σάββατο, γιατί θεωρείται ύποπτη για την αποστολή των παγιδευμένων πακέτων στις ΗΠΑ. Η συλληφθείσα είναι η 22χρονη Χανάν αλ-Σαμάουι, φοιτήτρια στο πέμπτο έτος του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του Πενεπιστημίου της Σαναά. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης και τη 45χρονη μητέρα της.

Ο Αμπντέλ Ραχμάν Μπαρμάν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Hood δήλωσε ότι με βάση πληροφορίες που διαθέτει, “όλοι οι υπάλληλοι” των αμερικανικών εταιριών FeDEx και UPS στη Σαναά συνελήφθησαν χθες και ανακρίνονται, αλλά πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει εάν έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Σύμφωνα με τον Μπαρμάν υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στην υπόθεση σύλληψης της κοπέλας γιατί «γνωρίζουμε ότι η Αλ-Κάιντα δεν αφήνει ποτέ ίχνη. Είναι λοιπόν απίθανο η νεαρή αυτή γυναίκα να πήγε στα γραφεία των δυο εταιριών και να έγραψε το όνομα και τον αριθμό του τηλεφώνου της πάνω στα πακέτα».

Ads

Με βάση πληροφορίες φίλων της, «η Χανάν δεν έχει καμία σχέση με ισλαμιστική ή οποιαδήποτε πολιτική οργάνωση», υπογράμμισε ο Μπαρμάν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να επιτραπεί στην κοπέλα αυτή να έχει δικηγόρο και να έλθει σε επαφή με την οικογένειά της.

Στο μεταξύ, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Σαναά πραγματοποίησαν την Κυριακή καθιστική διαμαρτυρία στο προαύλιο του τμήματος των Μηχανικών του Πανεπιστημίου, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη σύλληψης της συναδέλφου τους και την προσπάθεια σύνδεσής της με την αποστολή των παγιδευμένων πακέτων στις ΗΠΑ.

«Η φοιτητική ένωση του Πανεπιστημίου της Σαναά πιστεύει ότι η κοπέλα είναι αθώα και έχει αδικηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Ριντχγουάν Μασούντ. «Ζητάμε την απελευθέρωσή της» πρόσθεσε.