Με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με χώρες που αναγνωρίζουν τον πολιτικό του αντίπαλο Ουατάρα απειλεί ο Λοράν Γκμπάγκμπο. Οι συνομιλίες των τριών προέδρων της Δυτικής Αφρικής με τον αμετακίνητο από την εξουσία Γκμπάγκμπο ολοκληρώθηκαν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ads

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ακτής του Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες που αναγνώρισαν τους πρεσβευτές που όρισε ο πολιτικός του αντίπαλος Αλασάν Ουατάρα.

«Η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει γνωστό ότι κάτω από την πίεση τέτοιων αποφάσεων, διατηρεί το δικαίωμα να ανταποδώσει, τερματίζοντας τις αποστολές των πρεσβευτών τους στην Ακτή του Ελεφαντοστού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως, οι συνομιλίες μεταξύ του Λοράν Γκμπάγκμπο και των τριών προέδρων της Δυτικής Αφρικής που εστάλησαν από τον περιφερειακό οργανισμό ECOWAS για να τον πείσουν να παραιτηθεί, ολοκληρώθηκαν αργά χθες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πράσινου Ακρωτηρίου Πέδρο Πίρες.

Ads

«Ο πρόεδρος ης ΕCOWAS θα διαπραγματευτεί την ημερομηνία της επιστροφής μας, αλλά θα είναι σύντομα», δήλωσε ο πρόεδρος Πίρες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άλλοι δύο πρόεδροι – της Σιέρα Λεόνε και του Μπενίν- θα επισκεφθούν τη Νιγηρία για να αναφέρουν τις εξελίξεις στον πρόεδρο της ECOWAS Γκουντλάκ Τζόναθαν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα η προεδρία της Δημοκρατίας του Πράσινου Ακρωτηρίου οι δύο πλευρές στην Ακτή Ελεφαντοστού «ζήτησαν λίγο χρόνο για να σκεφθούν προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, μόνη διέξοδο που μπορεί να προωθήσει τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα σε αυτή τη χώρα της δυτικής Αφρικής».

Στη χθεσινή συνάντηση, οι τρεις ηγέτες προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στον Γκμπάγκμπο για να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο τελευταίος, ωστόσο, δήλωσε ότι θα ακούσει το μήνυμα των τριών ηγετών, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί επέμβαση στα εσωτερικά της.