Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και οπαδών της αντιπολίτευσης σημειώνονται σήμερα στην Τεχεράνη, σύμφωνα με ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης. H ίδια πηγή αναφέρει ότι η αστυνομία έριξε σήμερα προειδοποιητικές βολές στον αέρα σε μία κεντρική πλατεία της Τεχεράνης με σκοπό να διαλύσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ενώ επιτέθηκε και στο κτίριο ενός πρακτορείου ειδήσεων όπου είχαν καταφύγει υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Ads

«Ένοπλοι αστυνομικοί συγκρούονται βίαια με οπαδούς της αντιπολίτευσης σε πολλά σημεία στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας», αναφέρει η ιστοσελίδα Jaras. «Η αστυνομία πυροβολεί στον αέρα στην πλατεία Ενκελάμπ για να διαλύσει τους διαδηλωτές που φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα», συνεχίζει.

«Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατέφυγαν στο κτίριο του πρακτορείο ISNA για να προστατευθούν από την αστυνομία που χρησιμοποιούσε γκλομπ για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Η αστυνομία επιτέθηκε στο κτίριο του ISNA», σημειώνει η Jaras. Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία κυνήγησε τους διαδηλωτές μέχρι το κτίριο του πρακτορείου. «Χτύπησαν στο κεφάλι έναν από τους υπαλλήλους του ISNA και χτύπησαν πολύ ακόμα έναν», δήλωσε ο μάρτυρας. Το πρακτορείο ISNA φαίνεται να λειτουργεί κανονικά, ενώ δεν μετέδωσε και καμία είδηση για εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στο κτίριό του.

Νωρίτερα, η αστυνομία προέβη σε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει οπαδούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πραγματοποίησαν νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα.

Ads

«Η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ένα τεράστιο πλήθος στην πλατεία Ιμάμ Χοσεΐν… αλλά ο κόσμος αντιστέκεται και φωνάζει συνθήματα κατά της κυβέρνησης», ανέφερε η ιστοσελίδα Jaras.

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του Χαταμί, μίας από τις σημαίνουσες προσωπικότητες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το μικρό τέμενος του Ιμάμη Χομεϊνί στο Τζαβαράν, φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος, τονίζουν αυτόπτες μάρτυρες. Οι δυνάμεις της τάξης, πεζοπόρες ομάδες και μοτοσυκλετιστές, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στο γειτονικό εμπορικό προάστιο Νιαβαράν, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονταν έως αργά το απόγευμα, τονίζουν οι ίδιες πηγές

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA κατηγόρησε τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι υπερβάλλουν για την “αποτυχημένη συγκέντρωση ταραξιών” και ότι προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους. Σύμφωνα με το IRNA οι «ταραξίες» ήταν μόνο 150 και πρόσθεσε ότι η αστυνομία τους διέλυσε γιατί ήθελαν να διακόψουν τις τελετές πένθους.

Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή καθώς έχει απαγορευτεί στα ξένα ΜΜΕ να καλύπτουν τις διαδηλώσεις.

Το αντιπολιτευόμενο «Πράσινο Κίνημα» κάλεσε τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν στο ίδιο μέρος στην Τεχεράνη και αύριο Κυριακή, σύμφωνα με μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων.