Το δράμα της Αϊτής συνεχίζεται, με τους νεκρούς να παραμένουν στους δρόμους και τους επιζώντες να πασχίζουν να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία από τις 10 χειρότερες καταστροφές στην καταγεγραμμένη ιστορία. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στη χώρα αναφέρουν ότι «δεν έχουν ποτέ συναντήσει τόσους τραυματίες με τόσο σοβαρά τραύματα».

Ads

Περίπου 70.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους μέχρι στιγμής, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης της χώρας Κάρολ Τζόζεφ. Παράλληλα, η αϊτινή κυβέρνηση κήρυξε παράλληλα την Κυριακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως επίσης και περίοδο εθνικού πένθους 30 ημερών, έως τις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι σημαίες στα επίσημα κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από τη στιγμή της άφιξής τους στο Πορτ-ο-Πρενς, «οι χειρουργικές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργούν χωρίς διακοπή για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού. Η προτεραιότητα δίνεται στις πιο επείγουσες περιπτώσεις, οι ομάδες προβαίνουν σε καισαρικές τομές και ακρωτηριασμούς».

Η οργάνωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη δυσλειτουργία του αεροδρομίου του Πορτ-ο-Πρενς. «Η συμφόρηση προκαλεί σημαντικές δυσκολίες, εμποδίζοντας την προσγείωση μεγάλου αριθμού μεταγωγικών αεροσκαφών (με φορτίο) μεγάλης σημασίας. Ελλείψει άδειας προσγείωσης, δεν έφθασε το νοσοκομείο (εκστρατείας) με φουσκωτές σκηνές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κεφαλαιώδους σημασίας». Η οργάνωση διέθετε ήδη 30 εθελοντές επί τόπου πριν από τον σεισμό και έχει κατορθώσει να αναπτύξει 70 ακόμη άτομα στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

Ads

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τους νεκρούς από τον καταστροφικό σεισμό κάνουν λόγο για περίπου 200.000 θύματα. Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο αμερικανικός στρατός. Οι ομάδες διάσωσης του ΟΗΕ εξακολουθούν να ελπίζουν για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια πέντε ημέρες μετά τον σεισμό, δήλωσε από τη Γενεύη η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών της Αϊτής αναφέρει επίσης 250.000 τραυματίες, 1,5 εκατομμύριο αστέγους και περισσότερα από 75.000 πτώματα που έχουν περισυλλεγεί.

Ανοίγουν κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας

Περίπου 280 κέντρα θα ανοίξουν από στην Αϊτή για να διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού και να φιλοξενούν αστέγους.

Τα κέντρα αυτά θα έχουν δυνατότητα υποδοχής κατά μέσον όρο 500 ατόμων και θα εγκατασταθούν σε δημόσια κτίρια, όπως οι αυλές σχολείων, σε εκκλησίες, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και σε έξι πόλεις στα περίχωρα, και η διαχείριση τους θα γίνεται σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη μέλη προσέφεραν συνολικά περισσότερα από 420 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα και πιο μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή της Καραϊβικής, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΕ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Αρωγής για την Ανάπτυξη Κάρελ ντε Γκαχτ δήλωσε πως στη βοήθεια θα περιληφθούν 137 εκατομμύρια ευρώ για βραχυπρόθεσμες ανάγκες και τουλάχιστον 200 εκατομμύρια για τις μεσοπρόθεσμες και τις πιο μακροπρόθεσμες. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι επιπλέον 92 εκατομμύρια ευρώ θα προσφερθούν από κράτη μέλη της ΕΕ.

Επίσης, η ισπανική προεδρία της ΕΕ προτείνει να διανεμηθούν ευρωπαϊκά αγροτικά πλεονάσματα στα θύματα του σεισμού στην Αϊτή, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανίδα υπουργός Γεωργίας, κατά την άφιξή της σε σύνοδο στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους ομολόγους της.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου στο Μόντρεαλ στις 25 Ιανουαρίου στην οποία θα μετάσχουν οι δωρήτριες χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Αϊτή.

Η σύνοδος του Μόντρεαλ θα εξυπηρετήσει στον σχεδιασμό της ανοικοδόμησης της χώρας αυτής της Καραϊβικής και στο να εξασφαλιστεί ότι “ο ΟΗΕ θα συντονίσει τη διεθνή βοήθεια προς το καλύτερο όφελος του λαού της Αϊτής”, δήλωσε ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον.

Στο μεταξύ, ελληνικό αεροσκάφος με 25 τόνους φαρμακευτικό υλικό, εξοπλισμό και 75 διασώστες και γιατρούς αναχωρεί αύριο για την Αϊτή.

«Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών»

Ο σεισμός που κατέστρεψε την Αϊτή και προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς είναι «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε την Κυριακή ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, λίγο πριν αναχωρήσει για το Πορτ-ο-Πρένς. «Πάω στην Αϊτή με πολύ βαριά καρδιά να εκφράσω την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στον αϊτινό λαό», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Όπως είπε, τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες: να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, να εξασφαλίσουμε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, το νερό, τα τρόφιμα και τα αναγκαία φάρμακα, και να συντονίσουμε την εξωτερική βοήθεια.

Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας την αποστολή 3.500 επιπλέον κυανόκρανων στην Αϊτή για την ενίσχυση της αποστολής σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην χώρα (MINUSTAH).

Συγκεκριμένα, ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την ανάγκη για την αύξηση της δύναμης κατά 1.500 αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες μετά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή.

Η MINUSTAH διαθέτει περίπου 11.000 στρατιώτες και αστυνομικούς στην Αϊτή.

Ούγκο Τσάβες: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν την Αϊτή

Ενώ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για την κινητοποίηση εφέδρων για να μετάσχουν στις ανθρωπιστικές αποστολές στην Αϊτή, όπου οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει περισσότερους από 10.000 άνδρες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το σεισμό που έπληξε την Αϊτή ως πρόφαση για να καταλάβουν τη χώρα.

«Διαβάζω ότι καταφθάνουν στρατιώτες, πεζοναύτες, οπλισμένοι σα να πηγαίνουν σε πόλεμο. Δεν υπάρχει έλλειψη όπλων εκεί, Θεέ μου. Γιατροί, φάρμακα, καύσιμα, νοσοκομεία εκστρατείας, αυτά είναι που πρέπει να στείλουν οι ΗΠΑ», είπε ο Τσάβες στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του. «Καταλαμβάνουν μυστικά την Αϊτή», πρόσθεσε.

Η Βενεζουέλα έχει στείλει στην Αϊτή αρκετά αεροπλάνα με γιατρούς και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και στρατιώτες.

Το Βερολίνο πενταπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια

Η Γερμανία πενταπλασίασε το Σάββατο τον κρατικό προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακοίνωσε ότι ένας Γερμανός υπήκοος έχασε τη ζωή του στη χώρα της Καραϊβικής. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και ο υπουργός Βοήθειας, Ντιρκ Νίμπελ ανακοίνωσαν ότι η Γερμανία θα δώσει βοήθεια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ (10,7 εκατ. δολαρίων) στην Αϊτή, από 1,5 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Μέρκελ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο Νίμπελ δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ θα διανείμει τρόφιμα πληρωμένα από τη Γερμανία ενώ ο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η γερμανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας (THW) στέλνει στην Αϊτή μια μονάδα ειδικών στην απολύμανση του νερού η οποία θα στήσει μηχανήματα για να έχουν πόσιμο νερό τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι. Το Βερολίνο ετοιμάζεται επίσης να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας στη χώρα.

Δεν δημοσιοποιήθηκε το όνομα και η ηλικία του Γερμανού που σκοτώθηκε από το σεισμό ενώ ανακοινώθηκε ότι 30 υπήκοοι της χώρας εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε το θάνατο του επικεφαλής της αποστολής του

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, ο Τυνήσιος Χέντι Άναμπι, πέθανε από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσε το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο Άναμπι πιστεύεται ότι ήταν 65 ετών. Σε ανακοίνωσή του ο γ.γ. του ΟΗΕ επιβεβαιώνει επίσης το θάνατο του αναπληρωτή του Άναμπι, του Βραζιλιάνου Λουίθ Κάρλος ντα Κόστα.

Παράλληλα, πάνω από 500 εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη στην Αϊτή θεωρούνται αγνοούμενοι, έξι ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των πλιατσικολόγων

Αϊτινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ σήμερα το πρωί εναντίον πλιατσικολόγων σε μια αγορά στο Πορτ-ο-Πρενς, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν από αυτούς, μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή. Οι πλιατσικολόγοι ήταν έτοιμοι να αρπάξουν εμπορεύματα στην αγορά Hyppolite όταν ένας από αυτούς, ένας άνδρας τριάντα περίπου ετών που χτυπήθηκε από σφαίρες στο κεφάλι και πέθανε. Ένας άλλος πλιατσικολόγος άρπαξε αμέσως το σακίδιο του θύματος.

Η σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των πλιατσικολόγων συνεχίστηκε, και ενισχύσεις της αστυνομίας έφθασαν στη περιοχή οπλισμένες με κυνηγετικά όπλα και τουφέκια.

Εξήντα δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί

Τρεις ανθρώποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ τα ξημερώματα, ενώ η 80μελής ομάδα διάσωσης εκτιμά ότι θα ανασύρει ζωντανούς δύο ακόμα. Οι πέντε άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια του τριώφορου Caribbean Supermarket που κατέρρευσε μετά το σεισμό.

Περισσότερα από 20 σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην Αϊτή έχουν ανασύρει ζωντανούς 62 ανθρώπους από τα συντρίμμια των κτιρίων, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, αλλά μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να διασωθούν κι άλλοι άνθρωποι μειώνονται δραματικά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή μέσα από τα συντρίμμια μία έγκυο.

Διαβάστε επίσης:
Αγνοούνται παιδιά από νοσοκομεία της Αϊτής
«Όχι» στους μετανάστες από την Αϊτή λένε οι ΗΠΑ
Βοήθεια στην Αϊτή αποστέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
Εξαγριωμένοι Αϊτινοί στήνουν οδοφράγματα από πτώματα
Καταραμένη η Αϊτή λόγω συμβολαίου με τον διάβολο!
Η Ιστορία του ολοκαυτώματος της Αϊτής