Την απόφαση να αυξήσει τους ελέγχους στους υπαλλήλους της που εργάζονται στο Βέλγιο, για να επαληθεύσει αν έχουν κάνει χρήση κάνναβης, σε παραβίαση του βελγικού δικαίου, έλαβε η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Ads

Η Ryanair φέρεται να παίρνει τούφες από τα μαλλιά των υπαλλήλων της μετά την αποβίβασή τους από το αεροπλάνο για να πραγματοποιήσει εξετάσεις για ενδεχόμενη χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας αεροσυνοδού που εργάζεται για την ιρλανδική εταιρεία, την οποία επικαλείται η τοπική εφημερίδα L’Avenir.

«Κάθε εβδομάδα, μια νοσοκόμα έρχεται από την Ιρλανδία και δέχεται στο γραφείο μας (στο Σαρλερουά, στο νότιο Βέλγιο, όπου έχει τις εγκαταστάσεις της η Ryanair) τις αεροσυνοδούς και τους φροντιστές αεροσκαφών που κατεβαίνουν από τα αεροπλάνα. Εκεί μας κόβουν μαλλιά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε εξετάσεις για αυτά τα “ναρκοτέστ”», δήλωσε στην εφημερίδα η υπάλληλος, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η τούφα μαλλιών που χρησιμοποιείται στις εξετάσεις αυτές λαμβάνεται από τμήμα περίπου 4 επί 3 εκατοστών πίσω από τα αυτιά των ανδρών και από το πίσω μέρος του κρανίου των γυναικών.

Ads

Οι έλεγχοι αυτοί γίνονταν προηγουμένως δύο φορές ετησίως, όμως, έπειτα από όπως φαίνεται μια καταγγελία που είχε στόχο μέλη πληρώματος, εντάθηκαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας, ο εκπρόσωπος της Ryanair Στίβεν ΜακΝαμάρα επιβεβαίωσε ότι γίνονται οι έλεγχοι αυτοί για χρήση ναρκωτικών, οι οποίοι προβλέπονται από όρους που υπάρχουν στη σύμβαση εργασίας των υπαλλήλων της εταιρείας. Ωστόσο η σύμβαση εργασίας της Ryanair έχει συνταχθεί βάσει του ιρλανδικού δικαίου.

«Βεβαίως. Κάνουμε τους ελέγχους αυτούς σε όλες τις βάσεις μας στην Ευρώπη σε τυχαίο δείγμα. Επιβάλλεται από όρους που υπάρχουν στις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων μας. Είναι ένας τρόπος να διασφαλίσουμε ότι όλα είναι ΟΚ με τα πληρώματά μας και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των επιβατών», σημείωσε.

Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να αρνηθούν να υποβληθούν στις εξετάσεις αυτές, καθώς απειλούνται με «κυρώσεις», προσέθεσε, μολονότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη βάση του βελγικού εργατικού δικαίου.

Τη Ryanair και τη διεύθυνσή της επέκρινε ο Βέλγος υπουργός Μεταφορών Ετιέν Σουπ στον γαλλόφωνο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF. «Θεωρώ αυτήν την πρακτική υπερβολική, αλλά ο διευθυντής της Ryanair είναι γνωστός για τις ακατανόητες αποφάσεις του», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στις διάφορες πολεμικές που έχουν προκαλέσει οι εμπρηστικές δηλώσεις του Μάικλ Ο’Λίρι, οι οποίες είχαν στόχο τους παχύσαρκους, τους επιβάτες που θα μπορούσαν να ταξιδέψουν όρθιοι και τους οικολόγους.