Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα συζητήσει το θέμα των πυρηνικών της στις προταθείσες συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ads

«Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι τα (πυρηνικά) δικαιώματά μας είναι μη διαπραγματεύσιμα…Ο μόνος λόγος που πραγματοποιούμε συνομιλίες είναι για να επιλύσουμε διεθνή προβλήματα…να βοηθήσουμε στην προώθηση της ειρήνης», δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ σε τηλεοπτική του ομιλία από την κεντρική πόλη Καζβίν.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν το Ιράν να αναφερθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα κατά τις συνομιλίες που οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Κίνα πρότειναν στην Τεχεράνη αργότερα μέσα στο μήνα.

Τα σχόλια του Αχμαντινεζάντ ενδέχεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον δυτικό σκεπτικισμό όσον αφορά τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης, η οποία θα προκύψει από διαπραγμάτευση, στο επί μακρόν αδιέξοδο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θεωρούν ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί το πυρηνικό της πρόγραμμα ως προκάλυμμα για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ads

Σε επιστολή του με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο επικεφαλής των Iρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά Σαϊντ Τζαλίλι, ενημέρωσε την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ότι είναι έτοιμος να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη από τις 23 Νοεμβρίου ως τις 5 Δεκεμβρίου.

Εκπρόσωπος της ‘Αστον επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής και είπε ότι η ευρωπαία αξιωματούχος θα συζητήσει με τους “‘Εξι”, που την έχουν εξουσιοδοτήσει να πραγματοποιήσει τις συνομιλίες με τον Τζαλίλι.

Ο Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι το Ιράν ήταν πάντα υπέρ των διαπραγματεύσεων σε μία λογική βάση: “Αλλά το ιρανικό έθνος δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά του…πρέπει ξεκάθαρα να γνωστοποιούν τις απόψεις τους σχετικά με ορισμένα διεθνή ζητήματα”, είπε ο ιρανός πρόεδρος αναφερόμενος στους “Εξι”.

Ο ιρανός πρόεδρος έχει αναφερθεί στις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση συνομιλιών για τα πυρηνικά. Σε αυτές περιλαμβάνεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να καταθέσουν την άποψή τους για το πυρηνικό οπλοστάσιο του υπ’ αριθμόν ένα εχθρού της Τεχεράνης, του Ισραήλ.