Αντίθετα με τα σχέδια του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, που τον περασμένο Αύγουστο είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2010, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις αυτές θα παραμείνουν για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα.

Ads

Οι εταιρίες αυτές θεωρούνται μη αποδοτικές από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, αφού, όπως είχε καταγγείλει ο Καρζάι, διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς οικονομικής βοήθειας, εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, τροφοδοτούν ένα κλίμα ανασφάλειας και αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η αφγανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις και τις ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις της αποχώρησης των ιδιωτικών δυνάμεων και να αναβάλει την σχετική απαγόρευση των εταιρειών αυτών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Αμπντούλ Μανάν Φαράχ: “Πενήντα δύο ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας έχουν λάβει άδεια από την κυβέρνηση και μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας στις διεθνείς δυνάμεις, τα Ηνωμένα Έθνη, στις κυβερνητικές υπηρεσίες αρωγής και τα μέσα ενημέρωσης στο Αφγανιστάν. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς”.

Ads