Τέλος έλαβε σήμερα το σίριαλ των τελευταίων εβδομάδων στην Αυστραλία, καθώς το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας και η πρωθυπουργός Julia Gillard παραμένουν στην εξουσία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. “Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν. Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι για μία σταθερή, αποτελεσματική και ασφαλή κυβέρνηση τα επόμενα τρία χρόνια”, είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο.

Ads

Το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε επιτέλους αρκετές έδρες που του εξασφαλίζουν το δικαίωμα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, μετά τις χωρίς αποτέλεσμα εκλογές του Αυγούστου. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Rob Oakeshoft και Tony Windsor προσέφεραν στήριξη στο κυβερνών κόμμα, διαμορφώνοντας τις έδρες του σε 76, αριθμός που χρειάζεται για τον έλεγχο της Κάτω Βουλής.

Τόσο το Εργατικό Κόμμα, της πρωθυπουργού Julia Gillard, όσο και ο συνασπισμός των Φιλελεύθερων και του Εθνικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Tony Abbott, κατείχαν 74 έδρες μετά τη σημερινή απόφαση του Bob Katter να στηρίξει τον συνασπισμό.

Για πρώτη φορά σε 70 χρόνια, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Αυστραλίας, οι Εργατικοί της Gillard και η Φιλελεύθερη/Εθνική Συμμαχία του Τόνι Αμποτ, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις εκλογές της 21ης Αυγούστου.

Ads

Ανησυχεί για τους Αβορίγινες ο ΟΗΕ

Την ανησυχία του εκφράζει ο ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των Αβορίγινων στην Αυστραλία, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και να παραμένουν μια από τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες στη χώρα.

Σε σχετική έκθεση του ΟΗΕ, παρόλο που εκφράστηκε ικανοποίηση για την κυβερνητική απολογία (επί πρωθυπουργίας Κέβιν Ραντ) και την πρόθεση περί κλεισίματος του χάσματος στη ζωή των Αβοριγίνων και των λευκών μεταναστών (προσδόκιμο ζωής, εκπαίδευση, περίθαλψη, στέγαση), υπογραμμίζεται ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται και ελάχιστες ουσιαστικές μεταβολές έχουν σημειωθεί από την εποχή της συντηρητικής κυβέρνησης Χάουαρντ.

Στα προβλήματα συγκαταλέγονται οι φυλετικές διακρίσεις, το μεγάλο ποσοστό φυλάκισης των Αβοριγίνων, η απόδοση τίτλων γης σε κοινότητες Αβοριγίνων, η αδυναμία χρηματικής αποζημίωσης στη λεγόμενη «κλεμμένη γενιά», η αδυναμία παροχής νομικής βοήθειας στους Αβορίγινες και η αναποτελεσματικότητα στη λήψη μέτρων συντήρησης των διαλέκτων των Αβοριγίνων.