Ισχυρή ήταν η ζήτηση για τα ισπανικά ομόλογα διάρκειας 10 και 13 ετών κατά τη σημερινή δημοπρασία, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η Ισπανία άντλησε με επιτυχία ποσό 3,4 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων λήξης 2021 και 2024, με το επιτόκιο να αυξάνεται κατά 31 μονάδες βάσης σε σχέση με τη δημοπρασία 10ετών ομολόγων του Μαρτίου.

Ads

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα αυξήθηκε στο 5,472% από 5,162%, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,1 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 1,8 φορές το Μάρτιο.

Το spread του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε μετά τη δημοπρασία πτωτικά και διαμορφώθηκε στις 217 μονάδες βάσης σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς.

Στο μεταξύ, στην άντληση συνολικού ποσού ύψους ενός δισ.ευρώ προχώρησε σήμερα η Πορτογαλία, μέσω δημοπρασίας τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου, με αυξημένο κόστος δανεισμού, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, το επιτόκιο για τα εξάμηνα γραμμάτια διαμορφώθηκε σε 5,529% από 5,117% της τελευταίας αντίστοιχης δημοπρασίας προ μηνός περίπου. Στην τρίμηνη έκδοση το επιτόκιο διαμορφώθηκε 4,046% από 3,686% τον Ιανουάριο. Η υπερκάλυψη ήταν δύο φορές το προσφερόμενο ποσό για τα τρίμηνα και 3,7 φορές για τα εξάμηνα γραμμάτια. Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία του είδους αυτού στην οποία προχώρησε η Πορτογαλία, μετά την αίτηση ένταξής της στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.