Ads

Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί από τις εκατοντάδες πυρκαγιές που καίνε στη Ρωσία την τελευταία εβδομάδα. Οι πυρκαγιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και σήμερα, ενώ ο καύσωνας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Περίπου 2.000 πυροσβέστες έχουν επικεντρωθεί σήμερα στο να σώσουν από τις φλόγες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Σαρόφ, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι όλα τα πυρηνικά και εύφλεκτα υλικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή και δεν υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος, ακόμη κι αν οι φλόγες φτάσουν τις εγκαταστάσεις.

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Ντίτρι Μεντβέντεφ διέκοψε τις διακοπές του στη Μαύρη Θάλασσα και γύρισε εσπευσμένα στη Μόσχα, μετά την ειδήση της καταστροφής της ναυτικής βάσης Κολόμνα. Ο κ. Μεντβέντεφ καθαίρεσε από τη θέση τους πολλούς ανώτατους αξιωματικούς του Ναυτικού για την αποτυχία τους να προστατεύσουν τη βάση και την καταστροφή 13 αεροπλάνων και ακριβού πολεμικού υλικού. Η ναυτική βάση Κολόμνα βρίσκεται 100 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Εξοργισμένος ο πρόεδρος Μεντβέντεβ κατήγγειλε το υπουργείο Αμυνας ότι «δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τον εαυτό του, πόσω μάλλον τον πληθυσμό, όπως του ζητήσαμε». Επίσης, κατηγόρησε τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού, Βλαντίμιρ Βισότσκι, ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του και αποκάλυψε ότι οι διοικητές της βάσης έλειπαν από τη θέση τους την ώρα της καταστροφής «άγνωστο πού και γιατί». Σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος Μεντβέντεβ πρόσθεσε ότι κινδυνεύουν κι άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καλώντας τον υπουργό Αμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοβ να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης κινητοποιώντας το προσωπικό.

Ads

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν – ο οποίος δέχεται έντονες επικρίσεις για τη «δασοκτόνο», όπως χαρακτηρίζεται, νομοθεσία του 2006 – δήλωσε από την επαρχία Βορονιέζ ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη και υποσχέθηκε ότι το κράτος θα αποζημιώσει τους πληγέντες και θα τους βοηθήσει να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Στην κατάσβεση των πυρκαγιών ανακοίνωσε ότι θα συμβάλλει και η Ιταλία με την αποστολή δύο Canadair.

Στο μεταξύ, το νέφος από τις πυρκαγιές έπνιξε χθες τη Μόσχα. «Χθες ήταν η πλέον τοξική ημέρα του καλοκαιριού», γράφει η Izvestia, τονίζοντας πως η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Μόσχας ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο. Σήμερα, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη αφού «η ορατότητα είναι ικανοποιητική, τα αεροδρόμια λειτουργούν κανονικά και ο κόσμος αναπνέει ευκολότερα στους δρόμους», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Από τις 520 πυρκαγιές που μαίνονται στη ρωσική επικράτεια έχει καταστραφεί το ένα πέμπτο της σοδειάς σιτηρών κι έχει πληγεί μια έκταση 188,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Διαβάστε επίσης: