Η Νότια Κορέα πρόσφερε σήμερα, Τρίτη, οικονομική βοήθεια ύψους 8.4 εκατ. δολαρίων προς τη Βόρεια Κορέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap.

Ads

Η προσφορά, αν γίνει αποδεκτή από την Πιονγκγιάνγκ, θα είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας βοήθεια από τη Σεούλ μετά τη βύθιση της νοτιοκορεατικής φρεγάτας τον Μάρτιο, την οποία η Σεούλ αποδίδει σε επίθεση από βορειοκορεατικό υποβρύχιο.

Πάντως η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας καλωσόρισε τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της χώρας του βορρά, τις οποίες διεύρυνε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ τεσσάρων πολιτών της Β. Κορέας και 8 επιχειρήσεων προκειμένου να τιμωρήσει έτσι το διπλωματικά απομονωμένο κράτος για την βύθιση της νοτιοκορεάτικης φρεγάτας.

Στο μεταξύ χθες, τα κινεζικά και βορειοκορεατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν ότι η ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ επισκέφθηκε την Κίνα, όπου και συναντήθηκε νε τον πρόεδρο Χου Ζιντάο στην πόλη Τσανγκτσούν.

Ads

Κατά τη συνάντησή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου, οι Κιμ και Χου συζήτησαν κυρίως το θέμα της επανάληψης των συνομιλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εξέφρασε τη βούλησή του για την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κιμ δήλωσε επίσης στον Χου ότι παραμένει προσηλωμένος στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Η επίσκεψη του Κιμ, η οποία είχε κρατηθεί μυστική από τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, είχε αποκαλυφθεί κυρίως από τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης όπως και από κινέζους χρήστες του Ίντερνετ.