Ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτς δήλωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για την αναβολή μιας προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης που ήταν αφιερωμένη στη μεταφορά φόρων οφειλόμενων στην Παλαιστινιακή Αρχή που παρακρατούνταν από το Ισραήλ, με το επιχείρημα ότι η Π.Α. πρέπει να αποδείξει ότι οι πόροι δεν θα τροφοδοτήσουν τη Χαμάς.

Ads

“Ζήτησα την αναβολή της συνάντησης με τους Παλαιστίνιους κατά την οποία θα ορίζαμε τους πόρους που θα μεταφέραμε στην Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο των συμφωνιών μας”, δήλωσε ο Στάινιτς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Κατά τη συνάντηση αυτή οι εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών αναμένετο να επικυρώσουν τη μεταφορά στην Παλαιστινιακή Αρχή ποσού 300 εκατομμυρίων σέκελ (59,6 εκατομμύρια ευρώ) σύμφωνα με την εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

“Παρακρατούμε τους φόρους αυτούς για τους Παλαιστίνιους. Ο πρόεδρος Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) και ο (πρωθυπουργός) Σαλάμ Φαγιάντ πρέπει να αποδείξουν ότι οι πόροι αυτοί δεν θα τροφοδοτήσουν ένα κοινό ταμείο στην κυβέρνηση που θέλουν να σχηματίσουν με τη Χαμάς”, τόνισε.

Ads

Σύμφωνα με τις οικονομικές παραμέτρους των συμφωνιών του ‘Οσλο (1993), το Ισραήλ καταβάλλει στην Παλαιστινιακή Αρχή τους φόρους που επιβάλλει για λογαριασμό της τελευταίας στα εμπορεύματα που διακινούνται μέσω των αεροδρομίων και λιμανιών του Ισραήλ και έχουν προορισμό τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Οι πόροι αυτοί που ανέρχονται στο ποσό των 3,5 έως 5 δισεκατομμυρίων σέκελ (700 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ) ετησίως αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του ετήσιου προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής.

“Δεν τίθεται θέμα για εμάς ένα κοινό (παλαιστινιακό) ταμείο για να χρηματοδοτεί την τρομοκρατική δράση της Χαμάς, κυρίως τις αγορές ρουκετών. Εμείς θέλουμε να καθοριστεί ότι θα υπάρχουν δύο χωριστά ταμεία”, υπογράμμισε. Σύμφωνα με τη Γεντιότ Αχρονότ, ο υπουργός Οικονομικών έλαβε την απόφαση αυτή ύστερα από διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στη Ιορδανία ο υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα στην Ιορδανία για συνομιλίες με επίκεντρο την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, τη Λιβύη και τις μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο της Χασεμιτών, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του ο υφυπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’, τον υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέχ και μέλη κοινωνικών κινημάτων.

Οι επαφές του Φέλτμαν θα αποτελέσουν συνέχεια αυτών που είχε νωρίτερα τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον ο Τζουντέχ με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον. Θα επικεντρωθούν στα “μεταρρυθμιστικά προγράμματα” στην Ιορδανία και σε περιφερειακά θέματα όπως η κατάσταση στη Λιβύη και η συνεργασία για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί την Ιορδανία κύριο σύμμαχό της στην περιοχή, αλλά όπως και σε άλλες αραβικές χώρες το Αμάν αντιμετωπίζει ένα κίνημα διαμαρτυριών που διεκδικεί πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της διαφθοράς.