Ως «παράλογες» απέρριψε τη Δευτέρα τις κατηγορίες ότι η αμερικανική επιχείρηση σε πακιστανικό έδαφος που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποδεικνύει την ανικανότητα ή τη συνέργεια του Πακιστάν στην απόκρυψη του ηγέτη της αλ Κάιντα, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι.

Ads

Μιλώντας στο πακιστανικό κοινοβούλιο, τόνισε ότι είναι δόλιο για οποιονδήποτε να κατηγορεί το Πακιστάν ή τις μυστικές του υπηρεσίες ότι «συνεργάζονταν» με το δίκτυο της αλ Κάιντα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι μονομερείς πράξεις, όπως η επιχείρηση των αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, έχουν σοβαρές επιπτώσεις, όμως επεσήμανε ότι το Πακιστάν θεωρεί πολύ σημαντικές τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο Πακιστανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το πώς ο Μπιν Λάντεν μπόρεσε να ζει στο Αμπονταμπάντ, πόλη όπου βρίσκεται η πακιστανική στρατιωτική σχολή, χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Ads

Όμως η «αλ Κάιντα δεν γεννήθηκε στο Πακιστάν», υπογράμμισε ο Γκιλάνι. «Ποιος είναι υπεύθυνος για τη γέννηση της αλ Κάιντα» τη δεκαετία του 1990; «Ποιος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του μύθου του Μπιν Λάντεν;», συνέχισε αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα τη δεκαετία του 1990 οπότε Άραβες εθελοντές συμμετείχαν στη τζιχάντ (τον πόλεμο των Αφγανών μουτζαχεντίν εναντίον της σοβιετικής κατοχής) και δημιούργησαν την αλ Κάιντα», πρόσθεσε ο Γκιλάνι.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Ισλαμαμπάντ για μονομέρεια, ο Λευκός Οίκος τόνισε σήμερα πως αρνείται να «ζητήσει συγγνώμη» για την επιδρομή κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ θεωρούν τις σχέσεις τους με το Πακιστάν ως «περίπλοκες» μεν, «σημαντικές» δε, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι τόνισε: «δεν πρόκειται να ζητήσουμε συγγνώμη για τα μέτρα που έλαβε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα», για την αποστολή ομάδας καταδρομέων στο καταφύγιο του Μπιν Λάντεν.

Ο ίδιος τόνισε επιθυμία των ΗΠΑ είναι να διατηρήσουν μία σχέση συνεργασίας με το Πακιστάν, παρά τις εντάσεις μεταξύ τους.

Για επιθέσεις εκδίκησης για τον Μπιν Λάντεν προειδοποιεί η αλ Κάιντα

Σε ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε σε φόρουμ ισλαμιστικού ιστοτόπου, ο χαλίφης της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στο Ιράκ (ISC), Άμπου Μπακέρ αλ Μπαγντάντι αλ Χουσέινι αλ Κουράσι δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το δεύτερο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, τον Αιγύπτιο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, και για την πραγματοποίηση επιθέσεων από την οργάνωση αυτή για να εκδικηθεί για το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η ISC ανέλαβε ακόμη την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την περασμένη Πέμπτη κοντά σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Χίλα, νότια της Βαγδάτης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 24 αστυνομικοί, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση που γίνεται στο Ιράκ από τα τέλη Μαρτίου, η οποία σημειώθηκε τέσσερις ημέρες μετά το θάνατο στο Πακιστάν του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.