Την κατηγορηματική του άρνηση με το ενδεχόμενο επιστροφής στα σύνορα του 1967 εξέφρασε εκ νέου ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας πως ότι η χώρα του θα είναι γενναιόδωρη όσον αφορά το μέγεθος του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.

Ads

«Θα αναγνωρίσουμε ένα Παλαιστινιακό κράτος που θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να είναι βιώσιμο, ανεξάρτητο και να ζει με ευημερία», επισήμανε ο Νετανιάχου, σπεύδοντας, ωστόσο, να επαναλάβει ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί ποτέ την επιστροφή στα σύνορα του 1967 γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να τα υπερασπιστεί, απαντώντας στην πρόταση του προέδρου Ομπάμα που στην ομιλία του της περασμένης εβδομάδας ανέφερε ότι τα σύνορα του Παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να είναι αυτά που ήταν το 1967.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε επίσης την πιθανότητα το Ισραήλ να διαπραγματευτεί με το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, που είναι, κατ’ αυτόν, «η παλαιστινιακή εκδοχή της Αλ Κάιντα» και «δεν είναι κατά κανένα τρόπο εταίρος για την ειρήνη».

Στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο τόνισε ότι η ειρήνη «δεν μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης παρά με εταίρους που είναι αποφασισμένοι να την επιτύχουν. Και η Χαμάς δεν είναι ένας εταίρος για την ειρήνη», αλλά «παραμένει δεσμευμένη στη θέση της για την καταστροφή του Ισραήλ». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «ο επικεφαλής της Χαμάς καταδίκασε τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Ads

Καταλήγοντας στο ζήτημα αυτό ο Iσραηλινός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι είπε στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς: «Διέκοψε την συμφωνία σου με την Χαμάς. Κάθισε και διαπραγματεύσου. Κάνε ειρήνη με το εβραϊκό κράτος».

Σχετικά με το θέμα των εποίκων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό θα τελειώσει μόνο μετά από τη συμφωνία ειρήνης που θα υπογραφεί με τους Παλαιστίνιους. Και μιλώντας για την Ιερουσαλήμ τόνισε κατηγορηματικά ότι η πόλη αυτή δεν θα χωριστεί ποτέ και θα παραμείνει εσαεί η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τέλος, ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον ο Μπαράκ Ομπάμα για την σθεναρή υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ, επισημαίνοντας: «Μας προσφέρατε πολύ γενναιόδωρα τα υλικά που θα μας επιτρέψουν να υπερασπιστούμε εμείς οι ίδοι το Ισραήλ. Σας ευχαριστούμε όλους, σας ευχαριστούμε και εσάς, πρόεδρε Ομπάμα, για την σθεναρή υποστήριξή σας στην ασφάλεια του Ισραήλ. Γνωρίζω ότι οι καιροί είναι σκληροί όσον αφορά τα οικονομικά σχέδια. Είναι κάτι που το εκτιμώ βαθύτατα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την Κυριακή ότι η αμερικανική οικονομική βοήθεια για την άμυνα του Ισραήλ θα φτάσει σε ύψη ρεκόρ στη διάρκεια της προεδρίας του.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των Παλαιστινίων στο σχέδιο ειρήνευσης που παρουσίασε στο Κογκρέσο ο Νετανιάχου: «πρόκειται για την ειρήνη της παράδοσης» υπογράμμισε Παλαιστίνιος διαπραγματευτής. Ο πρώην βασικός διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι «δεν έχουμε πλέον συνέταιρο στο Ισραήλ για την ειρήνευση».

Η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επισημάνθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά και ειδικά από την πλευρά του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, βάζει περισσότερα εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία. Τονίζουν δε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποδεχτούν «καμία ισραηλινή παρουσία» στο μελλοντικό κράτος τους και επαναλαμβάνουν τη θέση ότι τα σύνορα πρέπει να βασίζονται στα προ του 1967 σύνορα με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του νέου κράτους.