Αύξηση στις πωλήσεις όπλων παρατηρήθηκε στην πολιτεία της Αριζόνα μετά το μακελειό στην Τουσόν. Οι συζητήσεις για επιβολή αυστηρότερων νόμων οπλοκατοχής ανησύχησε τους φανατικούς των όπλων, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν…προμήθειες, δείχνοντας μάλιστα προτίμηση στο όπλο που χρησιμοποίησε ο 22χρονος Τζάρεντ Λόφνερ για να δολοφονήσει έξι άτομα.

Ads

Η απόπειρα δολοφονίας της βουλευτού Γκάμπριελ Γκίφορντς που κατέληξε σε μακελειό το περασμένο Σάββατο έχει ξεσηκώσει συζητήσεις σχετικά με την ελαστικότητα των νόμων περί οπλοκατοχής στην Αριζόνα. Αυτοί οι νόμοι είναι που επέτρεψαν σε έναν 22χρονο με καταγεγραμμένα ψυχολογικά προβλήματα να αγοράσει το ημιαυτόματο όπλο που οδήγησε στο θάνατο έξι ατόμων.

Η πιθανότητα επιβολής αυστηρότερων νόμων οδήγησε τους φανατικούς των όπλων στα καταστήματα για να αγοράσουν από τώρα τον… εξοπλισμό τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει ιδιοκτήτης καταστήματος, το ημιαυτόματο που χρησιμοποίησε ο Λόφνερ για να σκορπίσει 31 σφαίρες στο έντρομο πλήθος έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Σύμφωνα με το FBI οι πωλήσεις της 10ης Ιανουαρίου 2011 ήταν κατά 60% αυξημένες στην Αριζόνα και κατά 5% σε όλη τη χώρα σε σχέση με την ίδια ημέρα πέρυσι. Ο ιδιοκτήτης του προαναφερθέντος καταστήματος μάλιστα προέβλεψε την αύξηση πωλήσεων καθώς το ίδιο είχε συμβεί μετά το μακελειό στο Βιρτζίνια Τεκ.

Ads

Σε μία αναδρομή στα πιο πολύνεκρα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών των τελευταίων χρόνων, διαπιστώνεται ότι συνήθως χρησιμοποιήθηκαν όπλα που χωρούσαν πυρομαχικά για έως και 100 βολές. Ο γερουσιαστής Φρανκ Λάουτενμπεργκ δουλεύει σε μία νομοθεσία που θα απαγορεύει τα κλιπ πυρομαχικών με υψηλή χωρητικότητα. «Ο μόνος λόγος να έχει κανείς ένα περίστροφο γεμάτο με 33 σφαίρες είναι αν σχεδιάζει να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους γρήγορα. Αυτοί οι γεμιστήρες δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν στην αγορά», δηλώνει.

Ο εθνικός νόμος για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ έληξε το 2004 και η επιβολή περιορισμών ανατέθηκε σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά. Στην Αριζόνα ωστόσο η νομοθεσία παρέμεινε ελαστική καθώς σύμφωνα με το Γκάμπριελ Τσιν, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, πρόκειται για μια πολιτεία όπου «η ιδέα είναι ότι οποιοσδήποτε είναι ενήλικος πολίτης ή μόνιμος κάτοικος δικαιούται να κατέχει όπλα και να κυκλοφορεί με αυτά».

Δε είναι απαραίτητη η άδεια για την αγορά όπλου σύμφωνα με τη νομοθεσία του ανοιχτά δεξιού κυβερνήτη Τζαν Μπρούερ, η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει την κατοχή συγκαλυμμένου όπλου χωρίς άδεια, την κατοχή γεμάτου όπλου σε μπαρ και τη φύλαξη όπλων μέσα σε αυτοκίνητα σε οποιοδήποτε ιδιόκτητο πάρκινγκ.

Μετά το μακελειό ο σερίφης της επαρχίας Πίμα, Κλάρενς Ντάπνικ έγινε γνωστός για τα σχόλιά του σχετικά με την επίδραση της δεξιάς ρητορικής στη δημιουργία κλίματος μίσους και βίας, αποκαλώντας την Αριζόνα «ταφόπλακα της Αμερικής».