Έντονες πιέσεις δέχεται η σερβική πολιτική ηγεσία, προκειμένου να αποσύρει τη Διακήρυξη για το Κόσοβο που κατέθεσε στον ΟΗΕ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Ads

Ο σταθμός «Β-92» αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς θα συναντηθεί, την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλες, με την υπορυγό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση που προκάλεσε η προσφυγή της Σερβίας στον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Βελιγράδι κατέθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος κατά της απόσχισης του Κοσόβου, το οποίο θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 9 Σεπτεμβρίου. Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία αντιτίθενται στην κίνηση αυτή, ζητώντας από το Βελιγράδι να εναρμονιστεί με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διεξαχθεί συζήτηση για το Κόσοβο στις Βρυξέλες και όχι στη Νέα Υόρκη.

Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Beta» αναφέρει απόψεις πολιτικών αναλυτών από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι εκτιμούν πως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο ασκούν συντονισμένα πιέσεις στο Βελιγράδι, παρουσιάζοντας την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ως όρο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

Ads

Η τακτική αυτή, επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές, στοχεύει και στη διαμόρφωση μίας κοινής πολιτικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού, όπως εκτιμάται, κάποια μικρή υποχώρηση του Βελιγραδίου θα έδινε, ενδεχομένως, την ευκαιρία στις πέντε χώρες που δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, να αναθεωρήσουν τη στάση τους.