Στρατιωτικοί κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κίτο, πρωτεύουσα του Ισημερινού, στρατόπεδα έχουν καταληφθεί, αστυνομικοί πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ λεηλασίες σημειώνονται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η πολιτική αναταραχή εντείνεται στον Ισημερινό εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος». Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα.

Ads

Περίπου 150 μέλη των ενόπλων δυνάμεων έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το διεθνές αεροδρόμιο του Κίτο, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα νόμο που περικόπτει συγκεκριμένα προνόμια και επιδόματα αστυνομικών και στρατιωτικών.

Μέλη του κόμματος του Κορέα έχουν μπλοκάρει νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περικοπή των δημοσίων εξόδων, γεγονός που έχει αναγκάσει τον πρόεδρο να σκέφτεται τη διάλυση του σώματος, κίνηση που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά με διάταγμα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, δήλωσε ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης. Ωστόσο τα νέα μέτρα λιτότητας για να τεθούν σε ισχύ πρέπει να εγκριθούν από το Συνταγματικό δικαστήριο.

Αστυνομικοί κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση του Κορέα να διαλύσει το κοινοβούλιο. Σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας ένστολοι αστυνομικοί έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων φωνάζοντας «Σεβαστείτε τα δικαιώματα μας», διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στα επιδόματα τους.

Ads

Λεηλασίες ξέσπασαν κυρίως στην πρωτεύουσα καθώς και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Γκουαγιακίλ, όπως κατάγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι πολλοί εργαζόμενοι σε εργοστάσια πήγαν στα σπίτια τους αφού οι επιχειρήσεις έκλεισαν καθώς και όλα τα σχολεία σε πολλές πόλεις του Ισημερινού.

Από την πλευρά του, ο Κορέα δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει. «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω, εάν θέλετε καταλάβετε τα στρατόπεδα, εάν θέλετε αφήστε τους πολίτες χωρίς άμυνα, εάν θέλετε προδώστε την αστυνομική αποστολή σας, κάντε το», δήλωσε ο ηγέτης του κράτους σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων διαδηλωτών που έχουν καταλάβει ένα στρατόπεδο στην πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος, που συνοδεύονταν από τον υπουργό Εσωτερικών, ζήτησε από το πλήθος, που τον γιούχαρε, να σταματήσουν τα επεισόδια και να επικρατήσει ηρεμία, αλλά μπροστά στους έξαλλους διαδηλωτές που συνέχισαν να τον βρίζουν, έχασε την υπομονή του και βγάζοντας την γραβάτα του φώναξε: «Εάν θέλετε να καταστρέψετε την πατρίδα, εμπρός κάντε το. Αλλά να ξέρετε ότι αυτός ο πρόεδρος που έχετε μπροστά σας δεν πρόκειται να κάνει πίσω».

Ο Κορέα βρίσκεται σε νοσοκομείο κι οι στασιαστές αστυνομικοί το πολιορκούν. Υποστηρικτές του Κορέα κατάφεραν να φτάσουν στο νοσοκομείο και ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που επιχείρησαν να τους σταματήσουν στην είσοδο. «Ο πρόεδρος κρατείται όμηρος εκεί μέσα» υποστήριξε ένας από τους διαδηλωτές, ο 54χρονος Φερνάντο Χαραμίγιο.

Η συγκεκριμένη χώρα της Νότιας Αμερικής με 14 εκατομμύρια κατοίκους έχει ιστορικό πολιτικής αστάθειας. Σημειώνεται ότι με εντολή του προέδρου του Περού, έκλεισε ήδη η μεθόριος του Περού με τον Ισημερινό.

Στο μεταξύ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Ερνέστο Γκονζάλες ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση του Κορέα. Από την πλευρά του ο αρχηγός της κεντρικής τράπεζας Ντιέγκο Μπόργια απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε από το λαό να μην αποσύρει τα χρήματα του από τις τράπεζες παρά την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας καταδίκασε σήμερα με ανακοίνωσή της την «απόπειρα πραξικοπήματος» στον Ισημερινό και εξέφρασε την υποστήριξη της στη «νόμιμη κυβέρνηση» του Ραφαέλ κορέα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κάλεσε σήμερα τους λαούς της Ν. Αμερικής να υπερασπιστούν τον Ραφαέλ Κορέα. Η κυβέρνηση του Τσάβες ανέφερε εξάλλου ότι ο Κορέα επιβεβαίωσε στον ομόλογό του και σύμμαχό του πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι οι ταραχές που σημειώνονται στον Ισημερινό συνιστούν πραξικόπημα σε βάρος του.

Ο πρόεδρος του Περού, Άλαν Γκαρσία, πρότεινε να συγκληθεί στη χώρα του μια σύνοδος της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον πρόεδρο του Ισημερινού.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ζήτησε απόψε να επανέλθει η συνταγματική τάξη στον Ισημερινό, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.