Σε δύο κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων το ένα ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της, απέτυχε και σήμερα η προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ads

Στο Βέλγιο, που έχει την προεδρία της ΕΕ, μετά από περίπου τριών μηνών διαβουλεύσεις από τις εκλογές της 13ης Ιουνίου, αποτυγχάνει και πάλι η προσπάθεια να σχηματιστεί η μετεκλογική κυβέρνηση. Ειδικότερα, το αυτονομιστικό κόμμα της Φλάνδρας N-VA, ολλανδόφωνο, με ηγέτη τον Μπαρτ ντε Βεβέρ, ανακοινώνει ότι δεν καρποφόρησαν οι συνομιλίες με αυτόν τον στόχο, καθώς δεν επέρχεται κυβερνητική συμφωνία με τα κόμματα των Γαλλόφωνων, μη αποκλείοντας όμως στο άμεσο μέλλον «μία συμβιβαστική λύση».

«Τερματίστηκε και αυτή η παρτίδα», χωρίς λύση του προβλήματος, ανακοίνωσε από την πλευρά του το οικολογικό κόμμα «Εκολό», ένα από τα επτά κόμματα που διαβουλεύονται μετεκλογικά, για να σχηματιστεί η κυβέρνηση.

Στην Ολλανδία, ούτε και σήμερα σχηματίστηκε η μετεκλογική κεντροδεξιά κυβέρνηση, καθώς το αντι-μεταναστευτικό κόμμα αυξάνει τις αξιώσεις του για να συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο επίσης διεκδικούν μία θέση και οι Φιλελεύθεροι κι οι Χριστιανοδημοκράτες. Το αντι-μεταναστευτικό κόμμα, με εκλογική άνοδο, αρχικά δήλωνε ότι θα στήριζε, με ψήφο ανοχής, μία κυβέρνηση μειοψηφίας Φιλελεύθερων-Χριστιανοδημοκρατών, τώρα όμως υπαναχωρεί…

Ads

Οι σχετικές διαβουλεύσεις, οι οποίες εγκαινιάστηκαν την 9η Αυγούστου, παραμένουν άκαρπες.