Πάνω από 700 γυναίκες και παιδιά, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα της Αγκόλας με το Κονγκό κατά τη διάρκεια μαζικών απελάσεων τους τελευταίους δύο μήνες, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ads

Πολλά από τα θύματα φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν για εβδομάδες ολόκληρες, ενώ υπέστησαν επανειλημμένους βιασμούς από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η Αναφορά του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά (Unicef) λέει πως 6.621 άνθρωποι έφτασαν την δυτική επαρχία του Κονγκό, Κασάι, σε δυο κύματα μέσα στον Οκτώβριο. Δεν είναι σαφές σε ποια μεριά των συνόρων διεπράχθησαν τα εγκλήματα αυτά. «Οι συνθήκες των απελάσεων εξακολουθούν να είναι φρικτές. Σε πολλές περιπτώσεις, αναφέρεται σεξουαλική βία καθώς και βασανισμοί» υπογραμμίζει η έκθεση, αναφέροντας 657 περιστατικά σεξουαλικής βίας, από αποδείξεις που συγκέντρωσαν επιτροπές και στις δυο μεριές των συνόρων.

Σύμφωνα με μαρτυρία, τουλάχιστον μια γυναίκα υπέκυψε σε νοσοκομείο από τραύματα που υπέστη στην διάρκεια σεξουαλικής επίθεσης.

Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε σε ποια χώρα από τις δυο έλαβαν χώρα οι βιασμοί, αλλά μπορούμε να καλέσουμε και τις δυο κυβερνήσεις να ερευνήσουν τις κατηγορίες για να διαπιστώσουν που έλαβαν χώρα τα εγκλήματα» είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρωπιστικά Ζητήματα Maurizio Giuliano.

Ads

Μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν για πρώτη φορά τις καταγγελίες περί βιασμών στον ΟΗΕ την 23η Οκτωβρίου. «Οι καταγγελίες αυτές πρέπει να ερευνηθούν ως ζήτημα που επείγει», δήλωσε η Βάλερι Έιμος, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα και το συντονισμό της βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.