Οι ΗΠΑ απέρριψαν την ισραηλινή πρόταση για τη διατύπωση μίας αξιόπιστης στρατιωτικής απειλής κατά του Ιράν προκειμένου να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα από την Αυστραλία ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο Γκέιτς τόνισε πως τα εργαλεία που προσφέρουν η διπλωματία και η πολιτική μπορούν να μεταβάλλουν τον τρόπο σκέψης του Ιράν για τα πυρηνικά του.

Ads

Ήταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου αυτός ο οποίος διατύπωσε χθες στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν την πρόταση πως μόνον μία «αξιόπιστη» στρατιωτική απειλή θα μπορούσε να εξασφαλίσει πως το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης των κυριότερων εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ, όπου θα απευθύνει σήμερα ομιλία.

«Ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλίσουμε πως το Ιράν δεν πρόκειται ν’ αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι να του διατυπώσουμε μία αξιόπιστη απειλή για στρατιωτική δράση εναντίον εάν δεν σταματήσει την κούρσα του προς την ατομική βόμβα», τόνισε ο κ. Νετανιάχου στον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Σύμφωνα δε, με τον Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπο του Νετανιάχου, ο ισραηλινός ηγέτης εκτίμησε επίσης στη διάρκεια της ίδιας συνομιλίας με τον αμερικανό αντιπρόεδρο πως «οι κυρώσεις είναι σημαντικές και αυξάνουν την πίεση προς το Ιράν». «Έως σήμερα δεν υπήρξαν μεταβολές στη συμπεριφορά του Ιράν και μία αύξηση της διεθνούς πίεσης είναι απαραίτητη», τόνισε ο Νετανιάχου.

Ads

Έως σήμερα η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, μόλο που δεν έχει αποκλείσει κάποια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, έως σήμερα έχει προτιμήσει να ενισχύσει τις κυρώσεις και τη διπλωματική οδό για να πεισθαναγκάσει το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του για εμπλουτισμό ουρανίου.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται ν’αφαιρέσουν το Σουδάν από τον κατάλογο της τρομοκρατίας

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αφαιρέσουν το Σουδάν από τον κατάλογο με τις «χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία» μέσα στο επόμενο καλοκαίρι εάν η χώρα συναινέσει να διοργανώσει δημοψήφισμα που θα επιτρέπει στο νότιο τμήμα της χώρας να αποσκιρτήσει.

Το νότιο Σουδάν πρόκειται να διοργανώσει τον Ιανουάριο δημοψήφισμα για να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Χαρτούμ, στην οποία συμμετέχει έπειτα από την ειρηνευτική συμφωνία του 2005, η οποία έθεσε τέλος στις δεκαετίες συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο μέρη.

Η χώρα ενδέχεται να αφαιρεθεί από τον κατάλογο της τρομοκρατίας το νωρίτερο τον Ιούλιο του 2011, τόνισαν χθες αμερικανοί αξιωματούχοι. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης κράτη όπως η Κούβα, το Ιράν και η Συρία.

Η κίνηση αυτή θα εξαρτηθεί από το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου και από το εάν το Χαρτούμ θα κάνει σεβαστά τα αποτελέσματά του και εφαρμόσει τις συμφωνίες που θα προκύψουν μετά την τέλεσή του. Επιπροσθέτως, το Χαρτούμ θα πρέπει να τηρήσει τα συγκεκριμένα κριτήρια που απαιτούνται για την αφαίρεσή του από τον κατάλογο, διευκρίνισαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Σουδάν, πρόσθεσαν. Την πρόταση διαβίβασε στην κυβέρνηση του Σουδάν εκ μέρους του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο Γερουσιαστής Τζον Κέρι, τόνισαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομασθούν.

Ανησυχίες έχουν προκύψει για το εάν και κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα εξαιτίας της τεράστιας οργανωτικής προσπάθειας που απαιτείται και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης των υπαλλήλων του δημοψηφίσματος. Το Σουδάν αντιτίθεται στην αποσκίρτηση του πλούσιου σε πετρελαϊκά κοιτάσματα νότιου τμήματός του.