Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 40.000 ευρώ στην οικογένεια του θύματος και αποφάνθηκε ομόφωνα ότι ο αστυνομικός δεν χρησιμοποίησε «ακατάλληλη βία» πυροβολώντας εναντίον των διαδηλωτών, όταν εκείνοι κινούνταν προς το αστυνομικό τζιπ του.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο κατέφυγε η οικογένεια του Τζουλιάνι, κατέληξε ότι η επίσημη ανακριτική διαδικασία ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα και πρόχειρα, καθώς οι αρχές επέτρεψαν την αποτέφρωση της σορού του νεκρού Τζουλιάνι, γεγονός που δεν επέτρεψε την πλήρη εξέταση για τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου του.

Ερωτώμενος από το tvxs.gr για την απόφαση του δικαστηρίου, ότι ο αστυνομικός δεν χρησιμοποίησε «ακατάλληλη βία», ο κ. Τζουλιάνι απάντησε: «Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι ανάμεσα σ’ έναν πυροσβεστήρα κι ένα όπλο δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Σε κάθε περίπτωση, ο Κάρλο πήρε τον πυροσβεστήρα από το έδαφος αφού το όπλο του αστυνομικού είχε οπλιστεί και στρεφόταν προς τους διαδηλωτές: Οπότε, η κίνηση του Κάρλο ήταν νόμιμη άμυνα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «όλα τα δικαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Γένοβα για τα γεγονότα του Ιουλίου του 2001, έφεραν στο φως πολλές σημαντικές μαρτυρίες που το αρχείο για τη δολοφονία του Κάρλο έκρυψε ηθελημένα». «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε υλικό στη διάθεσή του για να κρίνει το συμβάν κι επίσης μεγάλη ανεξαρτησία για να κρίνει», σημείωσε.

Ads

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επισήμανε ότι το σημαντικό σημείο «είναι η καταδίκη του ιταλικού κράτους που δεν ήθελε ν’ αναλάβει τις προσωπικές και οργανωτικές ευθύνες που οδήγησαν στη δολοφονία του Κάρλο».

«Είναι ξεκάθαρη, στην απόφαση, η καταδίκη και κατά κάποιο τρόπο αναγνωρίζει την αρχή της υπευθυνότητας και συμπεριλαμβάνει αυτό που από την αρχή είχαμε υποστηρίξει: Πριν από αυτόν που πυροβόλησε, την ευθύνη έχει αυτός που αποφάσισε και οργάνωσε την καταστολή, δηλαδή η δεξιά κυβέρνηση και οι ανώτεροι που έδιναν τις διαταγές.

Ο Τζουλιάνο Τζουλιάνι απέδωσε στο tvxs.gr απόσπασμα του κειμένου της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου:

«Το Δικαστήριο σημειώνει ότι η εγχώρια έρευνα περιορίστηκε στο να εξετάσει εάν o F.C. (Filippo Cavataio) και ο M.P. (Mario Placanica) έπρεπε να θεωρηθούν υπεύθυνοι. Κατά την άποψη του δικαστηρίου μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να θεωρηθεί συμβατή με τις προϋποθέσεις που ορίζει το Άρθρο 2, από τη στιγμή που, όπως επισημάνθηκε νωρίτερα, η έρευνα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων, διεξοδική, αμερόληπτη και ενδελεχής και πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις συνθήκες του θανάτου.

Δεν έγινε καμία προσπάθεια να εξεταστεί το γενικό πλαίσιο και το αν οι αρχές είχαν σχεδιάσει και διαχειριστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψει τέτοια περιστατικά όπως αυτά που προκάλεσαν τον θάνατο του Κάρλο Τζουλιάνι. Συγκεκριμένα, η έρευνα δεν έκανε καμία προσπάθεια να διαπιστώσει γιατί ο M.P. (Mario Placanica) – τον οποίο οι ανώτεροί του αξιωματικοί είχαν θεωρήσει ακατάλληλο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του εξαιτίας της φυσικής και πνευματικής του κατάστασης – δεν μεταφέρθηκε κατευθείαν στο νοσοκομείο, γιατί είχε παραμείνει στην κατοχή του οπλισμένο πιστόλι και είχε τοποθετηθεί σ’ ένα τζιπ που δεν είχε καμία προστασία και το οποίο είχε αποκοπεί από την υπόλοιπη στρατιωτική δύναμη.

Κατά την άποψη του Δικαστηρίου, η έρευνα θα έπρεπε να είχε εξετάσει αυτές τις διαστάσεις, τουλάχιστον αυτές της οργάνωσης και διαχείρισης του επιχειρησιακού σχεδίου, καθώς αφορούν τον μοιραίο πυροβολισμό ως άμεσα συνδεδεμένου με την κατάσταση στην οποία ο M.P. (Mario Placanica) και ο F.C. (Filippo Cavataio) ενεπλάκησαν. Με άλλα λόγια, η έρευνα δεν ήταν κατάλληλη υπό την έννοια ότι δεν επεδίωξε να προσδιορίσει ποιος ευθυνόταν για αυτήν την κατάσταση».

Αναφερόμενος στη σημερινή πολιτική κατάσταση, ο πατέρας του Κάρλο επισημαίνει την αναγκαιότητα ενός κινήματος που να προτάσσει την αλληλεγγύη και την ειρήνη. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Φυσάει ένας επικίνδυνος ‘δεξιός’ αέρας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία. Για να μην τον αφήσουμε να εξαπλωθεί, και προκειμένου να προασπίσουμε τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα κριτικής σκέψης, αλληλεγγύης και ενότητας, ειρηνικής προδιάθεσης. Αξίες με βάση τις οποίες οφείλει να αυτοπροσδιορίζεται αυτό το κίνημα, ανεξάρτητα από τις διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που το απαρτίζουν».

Όσον αφορά στη χρηματική αποζημίωση που θα λάβει η οικογένεια του Κάρλο, ο Τζουλιάνο Τζουλιάνι αναφέρει:

«Η χρηματική αποζημίωση θα δοθεί στην ‘Comitato Piazza Carlo Giuliani’ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχείο για τα γεγονότα της Γένοβα και για την καταστολή που σημειώνεται γενικότερα στη χώρα».

Εκτός από τον Κάρλο Τζουλιάνι, που έχασε τη ζωή του, στη σύνοδο των G8 στη Γένοβα είχαν τραυματιστεί άλλοι 231 διαδηλωτές – οι περισσότεροι επισκέπτες από άλλες χώρες. Περισσότεροι από 280 είχαν συλληφθεί. Πολλοί είχαν καταγγείλει την αστυνομία για πράξεις ωμότητας οι οποίες υπάρχουν καταγεγραμμένες και σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Το Νοέμβριο του 2008 ιταλικό δικαστήριο έκρινε 13 αστυνομικούς ένοχους για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών, αλλά απάλλαξε από τις κατηγορίες άλλους 16, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας.

Μετάφραση από τα Ιταλικά: Μαντώ Μπουκουβάλα