Συνέντευξη παραχώρησε ο 74χρονος Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, στην οποία συζητά για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και για την απογοήτευσή του από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama.

Ads

Spiegel: Κ. Πρόεδρε, όλος ο κόσμος περιμένει το πότε θα συναντηθείτε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για συνομιλίες. Πότε θα γίνει αυτό τελικά;

Abbas: Αυτό εξαρτάται από το Ισραήλ. Εμείς οι Παλαιστίνιοι λέμε πάντοτε ότι είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε αλλά μόνον αν το Ισραήλ σταματήσει εντελώς την εποικιστική δραστηριότητα και αναγνωρίσει τα σύνορα του 1967.

Spiegel: Γιατί εμποδίζετε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με το να θέτετε αυτές τις προϋποθέσεις;

Ads

Abbas: Δεν πρόκειται για προϋποθέσεις, αλλά για τα επόμενα βήματα της πορείας για ειρήνη. Σε αντίθεση με το Ισραήλ, εμείς έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας: έχουμε αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και αγωνιζόμαστε ενάντια στις βίαιες Παλαιστινιακές οργανώσεις. Οι Αμερικάνοι, οι Ευρωπαίοι, ακόμα και οι Ισραηλινοί το έχουν αναγνωρίσει αυτό.

Spiegel: Τουλάχιστον ο Netanyahu επέβαλε δεκάμηνη παύση της εποικιστικής δραστηριότητας, κάτι που δεν έχει κάνει κανείς άλλος Ισραηλινός πρωθυπουργός μέχρι τώρα. Δεν είναι τώρα η δική σας σειρά να κάνετε κάποιο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή;

Abbas: Δεν πρόκειται για πραγματική αναστολή των εποικισμών αφού λίγες χιλιάδες οικιστικές μονάδες κατασκευάζονται ακόμα στην Δυτική Όχθη, ενώ η Ιερουσαλήμ εξαιρείται από αυτήν την απαγόρευση.

Spiegel: Όμως είχατε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον προκάτοχο του Netanyahu, Ehud Olmert, παρόλο που η εποικιστική δραστηριότητα την εποχή εκείνη συνεχιζόταν χωρίς περιορισμούς. Δεν πρόκειται για δυο μέτρα και δυο σταθμά;

Abbas: Κατά ένα τρόπο, ναι. Αλλά σε κάθε συνάντηση μας ζητούσα από τον Olmert να αναστείλει τον εποικισμό. Επιπλέον, μεσολάβησε και η εκλογή του Barack Obama στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ομιλία του στο Καιρο ζήτησε παύση της εποικιστικής δραστηριότητας. Όταν ο πρόεδρος της Αμερικής ζητάει κάτι τέτοιο δεν μπορώ να δεχτώ τίποτα λιγότερο.

Spiegel: Αλλά τώρα ο Obama αναφέρεται μόνο σε «περιορισμό» της κατασκευής των οικισμών. Μετά από αίτημα του, μάλιστα, συμφωνήσατε σε συμβολική χειραψία με τον Netanyahu στην Νέα Υόρκη.

Abbas: Ήμουν αρχικά πολύ αισιόδοξος όταν ο Barack Obama κέρδισε τις εκλογές. Ο απεσταλμένος του για τη Μέση Ανατολή, George Mitchell, ερχόταν σε μας υποσχόμενος ότι θα σταματήσει τελείως η κατασκευή των οικισμών. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν μετά την επιβολή μορατόριουμ στην κατασκευή τους. Ξαφνικά τον Σεπτέμβρη η Αμερικανική ηγεσία υπαναχώρησε από τη θέση αυτή.

Spiegel: Εννοείτε ότι το ότι δεν γίνεται καμία πρόοδος οφείλεται στους Αμερικανούς;

Abbas: Όπως είναι φυσικό δεν είμαι ευχαριστημένος με την αυτή την αλλαγή πορείας της αμερικανικής ηγεσίας. Αλλά δεν θα υποχωρήσω.

Spiegel: Τι περιμένετε από τον Obama;

Abbas: Ελπίζω ακόμα ότι θα αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία. Πρέπει τουλάχιστον να πείσει τους Ισραηλινούς να ανακοινώσουν πλήρη αναστολή της εποικιστικής δραστηριότητας στην Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ για λίγους μήνες.

Spiegel: Προφανώς η προσπάθειες του Obama να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ δεν είναι ως τώρα και πολύ αποτελεσματικές.

Abbas: Δεν είναι δική μου δουλειά να πω στους Αμερικανούς πως να φερθούν στο Ισραήλ. Αλλά έχουν επιλογές. Πρόκειται, ούτως η άλλως, για την ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. Ο Obama ισχυρίστηκε ότι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους είναι συμφέρον ζωτικής σημασίας για την Αμερική. Οφείλει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την επίτευξη ειρήνης και την δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.

Spiegel: Είναι πιθανό ότι ο πραγματικός λόγος του παγώματος των διαπραγματεύσεων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Netanyahu;

Αbbas: Όσα έχει πει ως τώρα δεν με έχουν πείσει ότι πραγματικά επιθυμεί λύση του προβλήματος. Δεν έχει αποδεχτεί ρητά την λύση της δημιουργίας δυο κρατών.

Spiegel: Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan τον Ιούνιο του 2009 ο Netanyahu είπε: «Αν οι Παλαιστίνιοι αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πραγματική συμφωνία ειρήνης, σ’ ένα αποστρατικοποιημένο Παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα εβραϊκό κράτος.»

Abbas: Βλέπετε, εκείνος είναι που θέτει προϋποθέσεις. Αποκαλεί την Ιερουσαλήμ «αδιαίρετη και αιώνια πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ.» Αρνείται να συζητήσει το θέμα των παλαιστίνιων προσφύγων. Και επιμένει να αναγνωρίσουμε εκ των προτέρων το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος.

Spiegel: Αλλά εξ ορισμού η λύση δημιουργίας δυο κρατών σημαίνει ότι το ένα κράτος είναι για τους Παλαιστινίους και το άλλο για τους Εβραίους. Γιατί έχετε πρόβλημα να αναγνωρίσετε το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος;

Abbas: Αναγνωρίσαμε το κράτος του Ισραήλ εντός των συνόρων του 1967. Αν αυτοπροσδιορίζεται ως Εβραϊκό ή Σιωνιστικό κράτος είναι δικό του θέμα. Σε ότι με αφορά ας αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί. Αλλά δεν μπορεί να με υποχρεώσει να αποδεχτώ τον προσδιορισμό αυτό.

Spiegel: Ο προκάτοχος του Netanyahu, Ehud Olmert, σας είχε κάνει την καλύτερη πρόταση: την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στο 90% των εδαφών της Δυτικής Όχθης, την διαίρεση της Ιερουσαλήμ και την επιστροφή μερικών χιλιάδων παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ. Γιατί απορρίψατε την πρόταση αυτή;

Abbas: Δεν την απέρριψα. Ο Olmert παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω προσωπικών προβλημάτων.

Spiegel: Αλλά περιμένατε πολύ μέχρι να απαντήσετε. Αν είχατε δεχτεί την πρότασή του, πιθανότατα οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα ήταν πρόθυμοι να αγνοήσουν τις κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Olmert. Όπως είχε κάποτε δηλώσει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Abba Eban, οι Παλαιστίνιοι ποτέ δεν χάνουν την ευκαιρία…

Abbas: …να χάσουν μια ευκαιρία. Γνωρίζω τη δήλωση αυτή. Αλλά εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία όταν ο Olmert ήταν πρωθυπουργός. Διαπραγματευτήκαμε σοβαρά μαζί του, ανταλλάξαμε χάρτες των συνόρων. Αλλά μετά παραιτήθηκε. Η Tzipi Livni, η οποία τον διαδέχτηκε, έχασε τις εκλογές. Οπότε ποια ευκαιρία θεωρείτε ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε;

Spiegel: Όσο η Hamas ελέγχει τη Γάζα το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.

Abbas: Περάσαμε 2.5 χρόνια σε διαπραγματεύσεις για συμφιλίωση με τη Hamas, με την αρωγή της Αιγύπτου. Το αποκορύφωμα των συζητήσεων αυτών ήταν η σύνταξη ενός κειμένου το οποίο εμείς, ως Fatah, υπογράψαμε στις 15 Οκτωβρίου του 2009. Ως σήμερα η Hamas αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία αυτή.

Spiegel: Ανακοινώσατε ότι δεν θα ξαναθέσετε υποψηφιότητα για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αυτόνομης Αρχής. Πρόκειται για παραδοχή ότι δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε το Παλαιστινιακό όνειρο για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους;

Abbas: Αυτό είναι αλήθεια. Ο δρόμος για πολιτική λύση του παλαιστινιακού προβλήματος είναι κλειστός. Συνεπώς δεν βλέπω λόγο να παραμείνω πρόεδρος της Αυτόνομης Αρχής. Επίσης έχω μια προειδοποίηση να απευθύνω στον κόσμο: Μην οδηγήσετε τους Παλαιστινίους στην πλήρη απελπισία.

Πηγή: Spiegel