Καθώς ο στρατός ανακοίνωσε ότι διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος, οι διαδηλωτές εγκαταλείπουν την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, που αποτέλεσε το επίκεντρο των κινητοποιήσεων τους για 18 ημέρες. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες κυβερνητικοί υπάλληλοι απεργούν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς τους και τη διαφθορά.

Ads

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό καθεστώς είναι ένα πιθανό κύμα απεργιών. Αν και ο στρατός πιέζει τους πολίτες να επιστρέψουν στην εργασία τους, τη Δευτέρα οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές, μετά την απόφαση της Αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει όλα τα υποκαταστήματά της σε εθνικό επίπεδο, ενώ η Τρίτη είναι εθνική αργία.

Οι υπάλληλοι των υπουργείων εξακολουθούν να απεργούν ζητώντας μεγαλύτερους μισθούς και καταγγέλλοντας τους επικεφαλής τους για διαφθορά. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι ο στρατός μπορεί να εμποδίσει τις συναντήσεις των εργατικών συνδικάτων ή των επαγγελματικών οργανώσεων και ουσιαστικά να απαγορεύσει τις απεργίες.

Την ίδια στιγμή, μόνο λίγες δεκάδες διαδηλωτές έχουν παραμείνει στην πλατεία Ταχρίρ, οι οποίοι δηλώνουν στο BBC ότι ο στρατός τους απείλησε με συλλήψεις αν δεν αποχωρήσουν. Πολλοί εθελοντές βρίσκονται ακόμα στην πλατεία και βοηθούν στον καθαρισμό της.

Ads

Ο πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και ο στρατός ανέλαβε την εξουσία για έξι μήνες ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Την Κυριακή το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος ενώ μια επιτροπή καταρτίζει ένα τροποποιημένο σύνταγμα. Οι συνταγματικές αλλαγές θα κριθούν με δημοψήφισμα.

Ο Αϊμάν Νουρ, πολιτικός αντίπαλος του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες της νέας ηγεσίας. «Είναι μια νίκη της επανάστασης», τόνισε.

Παράλληλα, κάποιοι εργαζόμενοι, παίρνοντας θάρρος από την επιτυχία των διαδηλωτών, ζητούν τώρα αντικατάσταση προϊσταμένων που ευνοούνταν από την προηγούμενη ηγεσία και φέρονταν να έχουν μεγάλες απολαβές σε σχέση με του υπόλοιπους εργαζόμενους.

Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ, ο οποίος χαρακτήρισε «σταθερή» την κατάσταση της αιγυπτιακής οικονομίας. «Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής είναι να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να διευκολύνει την καθημερινή ζωή του λαού», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο.