Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Πορτογαλίας απεργούν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Σήμερα θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι.

Ads

Περίπου 70 από τα πρωινά δρομολόγια των τρένων ματαιώθηκαν, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της εθνικής εταιρίας σιδηροδρόμων CP.

Η μεγαλύτερη πλειονότητα των τρένων του προαστιακού στη Λισαβόνα και το Πόρτο αναμένεται ότι σήμερα δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την CP, πολλά από τα τρένα μακρινών αποστάσεων και περισσότερα από τα μισά τρένα περιφερειακών διαδρομών θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια. Η απεργία των σιδηροδρομικών ακολουθεί στάσεις εργασίας που παρέλυσαν για έξι ώρες τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Λισαβόνας και επηρέασαν τα δρομολόγια των λεωφορείων στο Πόρτο και των φέρι μπόουτ στον ποταμό Τάγκους στις αρχές της εβδομάδας. Τον Νοέμβριο είχε πραγματοποιηθεί γενική απεργία.

Ads

Ανάμεσα στα μέτρα της κυβέρνησης για τα οποία διαμαρτύρονται τα συνδικάτα είναι και οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, καθώς και οι μειώσεις στις δημόσιες επενδύσεις και στις κοινωνικές δαπάνες. Η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες σχεδιάζει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας από 7.3% που ήταν το 2010 σε 4.6% για αυτό το χρόνο.