Οι ακτιβιστές του ιρλανδικού φορτηγού πλοίου Rachel Corrie, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και καταλήφθηκε από τον ισραηλινό στρατό το Σάββατο, θα απελαθούν σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής υπηρεσίας μετανάστευσης. Ήδη επτά επιβάτες έφτασαν στην Ιορδανία στις 09.30 GMT, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ads

Ένα Κουβανός, έξι Μαλαισιανοί, ο βουλευτής Μοχντ Νιζάρ Ζακάρια, δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης της Μαλαισίας TV3 και τρεις εργαζόμενοι της μαλαισιανής οργάνωσης Perdana Global Peace Οργάνωσης, πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα της γέφυρας Αλενμπι που οδηγεί στο ιορδανικό έδαφος.

Το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra ανέφερε νωρίτερα ότι με την ομάδα που θα φθάσει στην Ιορδανία θα είναι και ένας Ινδονήσιος, επιβάτης του στολίσκου της Ελευθερίας που δέχθηκε επίθεση τη Δευτέρα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι επιβάτες συνολικά είναι έντεκα, πέντε Ιρλανδοί, μεταξύ τους η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1976 Μαϊρίντ Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία, και έξι Μαλαίσιοι, και οχτώ τα μέλη του πληρώματος.

Ads

«Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο θα απελαθούν σήμερα, μετά την υπογραφή εγγράφου με το οποίο θα δεσμεύονται ότι δε θα προσφύγουν στην ισραηλινή δικαιοσύνη κατά του μέτρου αυτού», τόνισε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας μετανάστευσης Σαμπίν Χαντάντ. Πρόσθεσε ότι 12 από τους επιβάτες και το πλήρωμα θα απελαθούν αεροπορικώς.

Η απέλαση ωστόσο καθυστερεί, καθώς ορισμένοι από αυτούς αρνούνται να υπογράψουν το έγγραφο, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ισραηλινής υπηρεσίας μετανάστευσης, μεταξύ αυτών που αρνούνται να υπογράψουν το σχετικό έγγραφο είναι η Μέιρεντ Μαγκουάιρ.

Το πλοίο έδεσε το απόγευμα του Σαββάτου στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ. Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του έχουν οδηγηθεί από χθες στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, για να απελαθούν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε χθες την «χωρίς θύματα» κατάληψη του Rachel Corrie. «Είδαμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πλοίο ειρηνιστών με τους οποίους διαφωνούμε, αλλά των οποίων σεβόμαστε το δικαίωμα μιας γνώμης διαφορετικής από τη δική μας, και ενός πλοίου του μίσους που οργανώθηκε από Τούρκους εξτρεμιστές που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Νετανιάχου.

Η ιρλανδική οργάνωση που ναύλωσε το πλοίο Rachel Corrie, η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη (IPSC), που εδρεύει στο Δουβλίνο, κατήγγειλε την κατάληψη του πλοίου της στα ανοικτά της Γάζας και την απαγωγή των επιβατών του.

Τη διεξαγωγή πολυεθνούς έρευνας πρότεινε ο γ.γ. του ΟΗΕ

Τη διεξαγωγή πολυεθνούς έρευνας για την ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς νηπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σύμφωνα με Ισραηλινς αξιωματούχο. Ο Μπαν πρότεινε τη σύσταση επιτροπής με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από την Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Όρεν τόνισε ότι η Ιερουσαλήμ θα απορρίψει την ιδέα μιας διεθνούς επιτροπής για τη μελέτη της δολοφονικής επίθεσης.

«Απορρίπτουμε μια διεθνή επιτροπή. Συζητούμε με την κυβέρνηση Ομπάμα έναν τρόπο με τον οποίο η έρευνά μας θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Όρεν στο “Fox News Sunday”.