Απέτυχαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς να προβάλουν βέτο στην -ακόμη απόρρητη- συμφωνία για πώληση 200 υπερσύγχρονων τανκς στη Σαουδική Αραβία, καθώς δεν κατάφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ads

Η συμφωνία, που ανατρέπει την πάγια γερμανική στάση για «άτυπο εμπάργκο» σε χώρες με μελανό ιστορικό ανθρώπινων δικαιωμάτων ή εμπλεκόμενες σε συρράξεις, έχει προκαλέσει αντιδράσεις μέσα και έξω από το Μπούντεσταγκ, λόγω και της στήριξης του Ριάντ στην καταστολή των διαδηλώσεων στο γειτονικό Μπαχρέιν.

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν την Παρασκευή στο Μπούντεσταγκ προτάσεις να ακυρωθεί η συμφωνία, αλλά δεν συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες ψήφοι. Παράλληλα, οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές επέμειναν στην απαίτησή τους να δημοσιοποιηθούν στοιχεία γύρω από τη συμφωνία -ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει επιλέξει, όπως έχει το δικαίωμα, να κρατήσει απόρρητα τα όσα διαμείφθηκαν στην σχετική συνεδρίαση του γερμανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.