Ads

Για πρώτη φορά στα χρονικά, χιλιάδες αντιφασίστες διαδηλωτές απέτρεψαν το Σάββατο την πραγματοποίηση της παραδοσιακής πορείας Γερμανών νεοναζί στη Δρέσδη, οι οποίοι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο με αφορμή τον βομβαρδισμό της πόλης το 1945.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 12.000 συγκεντρωμένοι αντιφασίστες απέτρεψαν την «Πένθιμη Πορεία» των περίπου 6.000 νεοναζί που είχαν συγκεντρωθεί στον σιδηροδρομικό σταθμό Neustadt. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τριάντα άτομα ενώ 27 άτομα, εκ των οποίων 15 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν σε μικροεπεισόδια.

Στο μεταξύ, ανθρώπινη αλυσίδα έκαναν περίπου 15.000 άτομα από την άλλη πλευρά του ποταμού Elbe θέλοντας επίσης να εμποδίσουν την πορεία.

Ads

Οι αρχές της πόλης αρχικά σχεδίαζαν να απαγορεύσουν την πορεία αλλά το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Σαξονίας αποφάσισε ότι η απαγόρευση είναι παράνομη και η πορεία είναι νόμιμη με τη λογική της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών.

«Για πρώτη φορά αποτρέψαμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση νεοναζιστών στην Ευρώπη», ανέφερε η Λένα Ροθ εκπρόσωπος του κινήματος «Δρέσδη χωρίς ναζί» που συγκεντρώνει στους κόλπους του προσωπικότητες της πολιτικής, των συνδικάτων και καλλιτέχνες.

Οι νεοναζί συγκεντρωμένοι παρέμειναν μέχρι αργά το απόγευμα αποκλεισμένοι και στη συνέχεια διαλύθηκαν ενώ πάνω από 5.500 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για την αποτροπή επεισοδίων.

Η γερμανική πόλη Δρέσδη καταστράφηκε ολοσχερώς κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 13-14 Φεβρουαρίου 1945 στη διάρκεια βομβαρδισμών των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών.